Hrách přebereme, propláchneme a přes noc namočíme do vody.
Ráno hrách propláchneme čistou vodou a vsypeme do cedníku, který položíme na misku s vodou. Vody v misce musí být jen tolik, aby se hrachu nedotýkala. Přes cedník položíme mokré plátýnko, jehož cípy dosahují do vody v misce.
Hrách každý den ráno a večer propláchneme čistou vodou. Většinou třetí den už jsou klíčky dostatečně dlouhé.
Naklíčený hrách vsypeme do vroucí vody a necháme chvilku povařit. Každý hrách je jiný, proto párkrát ochutnáme, kdy už není hořky - trvá to většinou půl až minutu.
Hotový hrách scedíme, vmícháme lžíci másla, osolíme a přidáme najemno nastrouhanou mrkev.
Původně se pučálka pražila či smažila na pánvi, nebo pekla. Zkoušela jsem všechny varianty, ale chvilku povařená ve vodě mi připadá nejlepší. Ztratí tak svou nahořklou „syrovost“, ale ani klíčky při rychlé úpravě neztratí svou křehkost tak jako například při smažení. Takto upravenou pučálku podáváme například s kváskovým chlebem namazaným máslem.