Guláš z hlívy ústřičný a krémových žampiónů

Máte hroznou chuť na houbovou omáčku, ale zásoby lesních hub jsou nulový? Jsme na tom teda stejně, letos už to nepodcenim! Teď ale nezbejvá, než se poohlídnout po dostupných „náhražkách“ a něco dobrýho z nich uvařit!

Monovaření

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 500g hlívy ústřičný
  • 8 krémových žampiónů /můžete použít i ty obyčejný/
  • 2 velký červený a 4 žlutý cibule /dohromady asi 600g/
  • 4 lžíce rostlinnýho oleje
  • 1 lžíce rajskýho protlaku
  • 2 stroužky česneku nasekaný na drobno
  • 1 lžíce uzený papriky
  • 1 lžíce červený papriky
  • Pepř, sůl, drcenej kmín
  • Chilli podle chuti, já dala dvě čerstvý chilli papričky
  • Vývar nebo voda na podlití
  • 1 střední brambora, nastrouhaná na jemno
  • Čerstvá majoránka

Postup

1

Všechnu cibuli nakrájíme na kostičky a v hrnci, na rozpáleným oleji, necháme zesklovatět. Pak přidáme lžíci rajskýho protlaku a chvíli smažíme, aby ztratil kyselost. Potom přisypeme věškerý koření, který restujeme jen krátce a přihodíme hlívu a žampióny nakrájený na kousky, spolu s nasekaným česnekem.

2

Plamen trochu stáhnem důkladně vše promícháme a dusíme, dokud se tekutina nezačne vypařovat. Pokaždý, když se směs hub začne přichytávat ke dnu a tvoří se na něm tmavej film, celej ho pěkne odškrábeme vařečkou a necháme přichytit znovu…a znovu…třeba 4x-5x. Tím získá guláš nádherně tmavou barvu, ale pozor, dno nesmí bejt černý, pořád jen pěkne tmavě hnědý, hlídejte to.

3

Když už není v hrnci, co by se odpařilo, zalejem takto podušenou hlívu s žampiónama vývarem nebo vodou, jen aby byla směs lehce ponořená a vaříme do měkka asi 15 minut. Množství cibule a hub by mělo bejt dostatečný, aby se nemusela omáčka zahušťovat. Pokud vám ale připadá řídka, nastrouhejte do ní 1 střední bramboru na jemno, provařte asi 3-4 minuty a je to J Škrob z brambory udělá svou zahušťovací práci a už jen stačí guláš doladit solí či pepřem.

4

Po stažení z plotny, přidejte ještě nasekanou čerstvou majoránku a podávejte s křupavým chlebem, knedlíkem, těstovinama anebo jako u nás doma…s vařenýma krupkama. Dobrou chuť!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Zapečené tortellini s ragú

Gnocchi se slaninou, špenátem a omáčkou z uzeného sýra

Cuketová čalamáda

Zeleninové rizoto ze 3 druhů rýže

Řepovo-cuketové „bramboráky“ bez smažení

Tortelloni se smetanou a šunkou

Fazole alla bud spencer

Cukroví máčené v čokoládě – medové rohlíčky

Pečené batátové hranolky s kořením

Medový chlebíček s vlašskými ořechy

Video: Jahodová sangria s šumivým vínem, rumem a kiwi

Citrónovo-makové sušenky