Dýni rozkrojte na poloviny, vydlabte semena a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45 minut nebo dokud dýně úplně nezměkne. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Lžící vydlabejte dužinu a vložte do mixéru. Rozmixujte na hladké pyré, které přelijte do rendlíku. Přilijte citrónovou šťávu, vanilku a chvilku nechte vařit. Poté odstavte.
Do jiného hrnce vsypte cukr a nechte jej rozpustit. Doveďte k varu a na mírném ohni nechte probublávat, bez míchání. Nechte karamel dojít k jantarové barvě, poté vypněte. Ihned nalijte k dýňové směsi. Dávejte pozor, bude to dost bublat. Poté vraťte rendlík se směsí ještě na minutku na plotnu a za stálého míchání povařte. Plňte ještě horký džem do čistých sklenic a dobře uzavřete. Otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.