Domácí mini koblížky s vanilkovou polevou
Tyto domácí koblížky jsou přesně takové, jaké by měly být- nadýchané uvnitř a křupavé na povrchu. Kulatý tvar jim neubírá na chuti, ba právě naopak. Je zde více křupavé kůrčičky.:) Z těsta jdou samozřejmě vytvořit i klasické velké koblihy či kruhové – donuty.
- Počet kusů: 24
- Čas přípravy: 20 minut
- Čas smažení: 5 minut

Ingredience
Poleva
- 1 a 1/2 hrnku cukru moučka
- 3 až 4 lžíce mléka
- 2 lžíce vanilkového extraktu (zkuste si vyrobit domácí)
Koblížky
- 5 hrnků rostlinného oleje (na smažení)
- 1 hrnek mléka
- 1 velké vejce
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžíce cukru krystal
- 4 a 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 1/2 lžičky soli
- 55 g změklého másla
Postup
Prosejte moučkový cukr do středně velké mísy. Pomalu vmíchejte 3 polévkové lžíce mléka a 2 lžíce vanilkového extraktu.
Míchejte, dokud není směs zcela hladká. Pokud je potřeba, přidejte více mléka.
Mísu s polevou přikryjte (utěrkou nebo potravinářskou fólií) a dejte stranou.
Do velkého hrnce nalijte olej. V hrnci by ho mělo být ode dna alespoň 5 cm. Mezi hladinou oleje a vrchní hranou hrnce by měl být zachovaný prostor 5 cm.
Pokud máte teploměr na olej, můžete změřit teplotu oleje. Zahřívejte hrnec, dokud není teplota oleje 180 °C. Pokud nemáte teploměr, teplotu odhadněte. Nejlépe je vystihnout chvíli, než olej začne vřít.
Vyložte pečicí papír papírovými ubrousky.
V malé míse smíchejte mléko a vejce.
V jiné míse střední velikosti smíchejte mouku, cukr, kypřící prášek a sůl. Vmíchejte mokrou směs do suché.
Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud není těsto zcela hladké.
Když olej dosáhne teploty 180 °C, použijte naběračku na zmrzlinu (na zmrzlinové kopečky) nebo jinou pomůcku, například lžíci. Vytvarujte vždy kuličky s množstvím asi 1 lžíce těsta a opatrně vložte do oleje.
Smažte koblížky v oleji asi 2 minuty. V průběhu je otáčejte. Po osmažení by měly mít zlatavou barvu. Pomocí naběračky nebo děravé lžíce přesuňte postupně hotové koblížky na plech s papírovými utěrkami.
Nechte koblížky vychladnout.
Hotové a vychladlé koblížky namočte do polevy a poté nechte na mřížce odkapat.
Z jedné lžíce těsta vzniknou asi 5 cm velké koblížky. Chcete-li udělat menší, smažte z menší dávky těsta.
Tvary koblížků závisí na tom, jak si vyhrajete s vytvarování malých porcí těsta. Můžete použít malé lžičky pro vyválení kuliček, ale nebudou tak rovnoměrné jako z naběračky na zmrzlinu.
Mohlo by vás zajímat:
dezert domácí recepty poleva vanilkový extrakt Dezerty
Zdroj: www.justataste.com
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře