Postup
Krok 1
V míse promíchejte mouku, sůl, cukr, máslo a ztužený tuk.
Krok 2
Postupně vpracujte máslo a ztužený tuk do mouky, dokud nevzniknou větší drobky těsta. Poté po lžíci přilévejte ledovou vodu a v mezičase promíchávejte stěrkou. Jakmile se zformuje těsto do větší koule, přestaňte přilévat vodu.
Krok 3
Těsto přendejte na pomoučený povrch a zpracujte je v kompaktní hmotu. Rozdělte jej na poloviny a z každé vypracujte menší kruh. Zabalte oba do potravinové folie a vložte aspoň na dvě hodiny do lednice.
Krok 4
Předehřejte troubu na 190 °C. Jeden kus chlazeného těsta vyválejte na přibližně 30 cm velký kruh a opatrně jím vyložte formu na koláč o velikosti 22 x 5 cm na výšku. Odstraňte přebývající konce těsta, ze kterých můžete vymodelovat nějaké ozdobné tvary na koláč. Směsí vejce a smetany potřete povrch těsta.
Krok 5
Dno formy propíchejte na několika místech vidličkou, dno vyložte pečícím papírem a na něj nasypte rýži, sušený hrách nebo fazole – proto, aby se při pečení těsto nenafouklo a zbylo místo na náplň. Pečte přibližně 12 minut nebo dozlatova. Pokud jste si připravili nějaké ozdoby z přebytečného těsta, upečte je též teď.
Krok 6
Mezitím si připravte náplň. V misce rozšlehejte společně dýni, oba cukry, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček, pepř, pomerančovou kůru a vejce.
Krok 7
Přilijte smetanu a připravenou náplň nalijte do upečené krusty. Vraťte do trouby, snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 75 až 80 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde suchá. Vypněte troubu n nechte koláč v ní s pootevřenými dvířky. Po 15 minutách jej dejte chladit na mřížku.
Krok 8
Poté ozdobte pečenými ozdobami, pokud jste nějaké vytvořili. Servírujte například se šlehačkou. Zbytky koláče uzavřete do nádoby a skladujte v lednici až pět dní.