Žampiony vhodíme do kastrůlku s 1 lžící másla, po chvilce podlijeme trochou vody, osolíme a podusíme. V dalším kastrůlku si ohřejeme vývar.
V jiném nepřilnavém hrnci si rozpustíme 2 lžíce másla s troškou oleje, přisypeme nakrájenou cibuli a opékáme do změknutí.
Poté vhodíme rýži, podlijeme ji asi 2 naběračkami vývaru a mícháme vařečkou. Po chvilce se voda vypaří, takže přilijeme zase další 2 naběračky. Rýže se takto vaří asi 20 minut. Dobré je, že ji můžeme průběžně ochutnávat.
Nakonec do ní vmícháme trošku nasekaného oregana, hrášek, slité žampiony a pořádně promícháme. Popřípadě dochutíme.
Podáváme posypané sýrem a pažitkou.
Rizoto by se mělo sníst ještě teplé, ale i ohřáté bylo pořád dobré.