
Předem si připravte 2 šálky extra silné kávy z dvojité dávky, než jak jste zvyklí. Dejte vychladit na několik desítek minut do lednice.
Stejně tak si nechte perfektně vychladit kokosové mléko. Osobně používám značku AroyD. Neotevřené balení vložím na cca 2 hodiny do mrazáku. Při manipulaci s krabicí příliš netřepu, aby se mléko nespojilo, ale naopak se držela oddělená vrchní hustší část a ta spodní řidší. Po otevření krabice sliju potřebné množství vrchní hustší části (přelívám opatrně, jakmile proud mléka zřídne, nechám krabici chvilku odstát a opět pokračuji v odlévání). Jakmile mám potřebné množství, rozdělím mléko na 2 části. Jednu polovinu použiju na mixování kávy (viz níže), druhou vložím do uzavíratelné nádoby (ideálně s širokým hrdlem, aby šel obsah vyndat pomocí lžíce) a cca 2 minuty protřepávám, dokud se mléko nezmění na šlehačku (podmínkou je opravdu perfektně vychlazené mléko).
Pokud jste zvyklí používat kokosové mléko v konzervě, nechte ho přes noc vychladit v lednici. Po otevření použijte pouze vrchní tuhou část. Vespodu zůstane téměř průhledná tekutina, tu využijte třeba do curry. Kokosové mléko si rozdělte na 2 části. Jednu část vyšlehejte v misce pomocí metličky do konzistence šlehačky. Druhou část přidejte spolu s vychlazenou kávou a cca 8 kostkami ledu (a případně i vanilkovými semínky) do mixéru a rozmixujte. Obsah mixéru včetně pěny rozdělte do 2 sklenic, do každé přidejte cca 3 kostky ledu, navrch ozdobte kokosovou šlehačkou a jemně posypte skořicí nebo kakaem. Ihned podávejte.
Pro maximalizaci úspěchu je nutné mít všechny ingredience perfektně vychlazené!