Šípky zbavte stopek a omyjte je. Nahrubo je nadrťte v mixéru. Nemusejí být na kaši, jde jen o to, aby byla dužina alespoň trochu porušená. Zalijte je dvěma litry vody a nechejte přes noc luhovat.
Druhý den šípky nechejte ve vodě, ve které se luhovaly a dejte je přihřát na plotnu. Voda by měla být horká, ale nesmí se vařit, zničily by se všechny vitamíny. Uděláte si v podstatě takový horký šípkový čaj.
Teď přijde ta horší část. Tekutinu musíte přecedit. Osobně jsem začala s tou poctivou variantou a sirup jsem cedila přes plátno, v tomto případě máte jistotu, že se vám do sirupu nedostane žádná nečistota, semínko, či chloupek. Přiznám se ale, že je to strašná piplačka a po půlhodině jsem to vzdala a vzala na milost jemné sítko. Jde to o něco lépe, ale musíte si dát opravdu pozor, aby se vám do sirupu nic nedostalo. Z původních dvou litrů vody jsem vymačkala cca 1,5 litru sirupu.
Přeceděnou tekutinu postavte opět na sporák a přisypejte cukr. Obecně platí použití cukru v poměru 1:1 na množství tekutiny, takže na 1,5 litru sirupu 1,5 kg cukru. Zdá se to hodně, ale díky cukru vám sirup zhoustne a zároveň se tím zakonzervuje.
Cukr zamíchejte do tekutiny a nechejte rozpustit, přidejte med a citronovou šťávu.
Sirup nechejte zchládnout a přelijte do sklenic. Uchovávejte v lednici.