
Těsto
Maková náplň
Mléko ohřejte, aby bylo teplé, ale aby nebylo horké.
Droždí nadrobte do misky a smíchejte se lžící cukru. Když droždí povolí, přilijte asi ½ mléka a lžíci mouky, rozmíchejte. Misku přikryjte a nechte vzejít kvásek (bude to trvat asi 15 minut).
Ve zbytku mléka rozehřejte na kostičky pokrájené máslo.
V míse promíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte žloutky, mléko s máslem a vzešlý kvásek. Vypracujte pružné těsto. Vložte do mísy, přikryjte utěrkou a dejte na ¾ hodiny kynout na teplém místě.
Do kastrůlku nasypte mák a cukr, přilijte mléko a rum, přidejte skořici a za občasného míchání vařte 10-15 minut do zhoustnutí. Náplň stáhněte z plotny ve chvíli, kdy se „trhá“.
Do makové směsi přimíchejte povidla a čokoládu. Nechte zchladnout.
Rozehřejte troubu na 175⁰C. Formu pečlivě vymažte máslem.
Těsto prohněťte a vyválejte na plát 24x30 cm. Kratší strana nesmí být širší než forma.
Plát potřete náplní, z jedné stran nechte pruh nenamazaný. Srolujte ( začněte od namazané strany). Opatrně přendejte roládu do formy. Místo, kde je spoj, půjde na dno formy jako první.
Povrch pomažte změklým nebo rozpuštěným máslem. Vložte do trouby a pečte 45 – 50 minut.