Rolovaný makový chlebíček

Kdo by neměl rád takovou snídani? U nás doma každý, po chlebíčku se jen zaprášilo.

Vařeniště.cz

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Těsto

  • 150 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 50 g krupicového cukru
    + 1 polévková lžíce na kvásek
  • 320 g hladké mouky
  • 30 g másla + na vymazání formy a pomazání těsta
  • 2 žloutky
  • Špetka soli

Maková náplň

  • 120 g umletého máku (doporučuji umlít si mák doma, čerstvý chutná mnohem lépe)
  • 40 g cukru
  • 300 ml mléka
  • 50 ml rumu
  • ½ čajové lžička skořice
  • 100 g povidel
  • 30 g hořké čokolády

Postup

1

Mléko ohřejte, aby bylo teplé, ale aby nebylo horké.

2

Droždí nadrobte do misky a smíchejte se lžící cukru. Když droždí povolí, přilijte asi ½ mléka a lžíci mouky, rozmíchejte. Misku přikryjte a nechte vzejít kvásek (bude to trvat asi 15 minut).

3

Ve zbytku mléka rozehřejte na kostičky pokrájené máslo.

4

V míse promíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte žloutky, mléko s máslem a vzešlý kvásek. Vypracujte pružné těsto. Vložte do mísy, přikryjte utěrkou a dejte na ¾ hodiny kynout na teplém místě.

5

Do kastrůlku nasypte mák a cukr, přilijte mléko a rum, přidejte skořici a za občasného míchání vařte 10-15 minut do zhoustnutí. Náplň stáhněte z plotny ve chvíli, kdy se „trhá“.

6

Do makové směsi přimíchejte povidla a čokoládu. Nechte zchladnout.

7

Rozehřejte troubu na 175⁰C. Formu pečlivě vymažte máslem.

8

Těsto prohněťte a vyválejte na plát 24x30 cm. Kratší strana nesmí být širší než forma.

9

Plát potřete náplní, z jedné stran nechte pruh nenamazaný. Srolujte ( začněte od namazané strany). Opatrně přendejte roládu do formy. Místo, kde je spoj, půjde na dno formy jako první.

10

Povrch pomažte změklým nebo rozpuštěným máslem. Vložte do trouby a pečte 45 – 50 minut.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nepečené ořechové pralinky s lněnými semínky a čokoládovou polevou

Makronky – macarons

Thajská polévka s kokosovým mlékem

Dýňové minilívanečky s borůvkovým přelivem

Květákové placičky pečené v troubě

KFC Stripsy

Fit blondies s jablečným pyré, medem a ořechy hotové do 30 min

Zeleninové placky s kuřecím masem

Dýňové mac & “cheese“

Zdravé kakaovo-ořechové kostky – lepší jak čokoláda

Linecké kostičky s ořechy a medem

Dýňový flammkuchen s cibulí a rozmarýnem