Připravte překapávané italské espresso (cca 6 porcí – když nebudou stačit, tak se dá kafe přidělat) – důležité je, aby kafe bylo opravdu hodně malé a hodně silné, v případě, že chcete přidat i rum (amaretto), tak doporučuji pouze jedno víčko vmíchat do 6 porcí kafe.
Rozdělte žloutky od bílků do dvou různých misek. Žloutky smíchejte s půlkou cukru – buď ručně, nebo mixérem (je potřeba aby se cukr kompletně rozpustil ve vajíčku a vznikla taková kaše). Následně žloutky smíchejte s mascarpone (taky buď ručně, nebo mixérem) – krém by měl být bez žmolků.
Potom smíchejte bílky s druhou půlkou cukru a našlehejte je na hodně tuhou pěnu (je správně namíchaná, když si obrátíte misku vzhůru nohama a pěna drží… Já vim, je to risk, ale je to taky systém.
Nakonec krém smíchejte s bílky následujícím způsobem: přidávejte do mísy se žloutky a mascarpone našlehané bílky po malých částech a průběžně míchejte vařečkou směrem od zdola nahoru dokud vám nevznikne hustý krém (toto je potřeba udělat ručně a ne mixérem).
Do připraveného pekáče rozprostřete tenkou vrstvu krému. Vezměte italské piškoty a namáčejte je po jednom v připraveném kafi – je potřeba je namáčet velmi krátce, z každé strany cca 1 sekundu (piškoty musejí zůstat křehké a nerozmáčené) a položte je na krém v pekáči.
Jakmile vyplníte první patro, pokryjte piškoty vrstvou krému (ne příliš, stačí tak, aby piškoty nebyly vidět). Takhle se postup opakuje, až dojdou všechny ingredience.
Nakonec nám navrchu zůstane vrstva krému, kterou posypeme buď nastrouhanou hořkou čokoládou, nebo kakaem.
Tiramisu se pak dá vychladit do lednice na zhruba 2–3 h.