Bramborové těsto
Náplň
Na závěr
Brambory oloupeme, umyjeme, nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce s vodou a vaříme společně se lžičkou soli do změknutí. Po uvaření brambory scedíme a necháme je vychladnout.
Zatímco se brambory chladí, připravíme si náplň. V hlubší a větší pánvi zahřejeme 2 lžíce oleje a přidáme na jemno nakrájenou cibuli (nebo pórek), kterou osmahneme do měkka. Poté přidáme jemně nasekanou feferonku, česnek a houby. Po pěti minutách smažení přidáme bílé víno, tymián a další koření dle chuti. Celou směs vaříme, dokud se víno neodpaří. Náplň necháme vychladnout a poté do ní přidáme nasekanou petrželku.
Vychladlé brambory rozmačkáme, přidáme vejce a jednu lžíci hladké mouky. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme mouky více.
Bramborové těsto rozdělíme na osm stejných kuliček a na desce je posypeme kukuřičnou moukou. Z každé kuličky vytvoříme placku, kterou naplníme dvěma lžičkami připravené směsi. Směs v placce zabalíme a rukou uplácneme.
Rozehřejeme troubu na 200 stupňů. Na pánvi zahřejeme jednu lžíci oleje a připravené placky opékáme z každé strany dozlatova. Poté je položíme na plech vyložený pečicím papírem a dáme je na 10 až 15 minut dopéct do trouby.
Hotové placky podáváme horké, spolu s lžící zakysané smetany a posypané pažitkou.
Pokud nemáte k dispozici kukuřičnou mouku, můžete na posypání kuliček použít obyčejnou mouku.