Lilky omyjte, okrojte stopky a nakrájejte po délce na plátky o zhruba 0,5 cm.
Plátky lilku rozprostřete na pekáč, pokud možno dejte na ně nějaké závaží a nechte je hodinu odpočinout (pustí přebytečnou vodu).
Na pánev nalijte olivový olej (cca 3 lžíce) a osmažte v něm dva stroužky česneku.
Dozlatova opečený česnek vyndejte a do provonělého oleje dejte osmahnout cibulku nakrájenou nadrobno.
Potom přidejte rajčata, osolte, opepřete a přidejte pár lístků bazalky (já dala 4 menší).
Omáčku vařte tak 30 min. na mírném ohni a pak oheň vypněte.
Vezměte lilky, pořádně kousek po kousku osušte a dejte je smažit do vroucího slunenčnicového oleje (stačí v hluboké pánvi).
Osmahněte je z obou stran, dokud lehce nezezlátnou. Lilky dejte stranou do předem připraveného talíře s papírem, který do sebe vsákne přebytečný olej.
Vezměte pekáč, na dno nalijte vrstvu rajčatové omáčky. Potom naskládejte lilky, mozzarellu nakrájenou na kousky a strouhaný sýr Gran Moravia.
Takto postupujte, až na konci bude vrstva omáčky a vše bohatě posypané sýrem. Dejte péct do trouby na 190 °C na cca 30 min.