Na menší bábovku si připravte (cca 20 x 9 cm):
Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na bábovku vymažte a vysypte. Nebo použijte na vymazání směs mouky, oleje a tuku - viz. můj tip v dolní části příspěvku.
V míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Za pomalého šlehání přidejte olej a jablečné pyré. Přisypte moučnou směs a mleté ořechy, nakonec vmíchejte strouhanou mrkev. Pokud máte rádi, můžete přidat rozinky.
Směs vlijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Zhruba po 25-30 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a dopékejte. Ověřte špejlí, zda je bábovka propečená.
Bábovku nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Před servírováním pocukrujte, můžete podávat se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.