Banánová bábovka s ořechy

Bábovka nepatří zrovna mezi mé oblíbené moučníky, peču ji velmi zřídka a obvykle pro někoho jiného. Tahle banánová varianta mě ale nadchla natolik, že jsem sama snědla několik kousků. Na první pohled to možná nevypadá, ale je krásně nadýchaná a díky banánům a zakysané smetaně vláčná. Voní krásně po vanilce a skořici.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Potřebovat budete:

  • 300 g hladké mouky (50–100 g můžete nahradit celozrnnou špaldovou nebo pšeničnou)
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g cukru krupice
  • 220 g másla
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 3–4 hodně zralé banány (cca 350 g)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce rumu
  • dvě hrsti sekaných vlašských ořechů

Postup

1

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, bábovkovou formu vymažte a vysypte, jak jste zvyklí. Já používám heru a vysypávám obvykle strouhankou, mám s ní lepší zkušenosti, než s moukou.
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici, nechte stranou.

2

Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo společně s oběma cukry, postupně přidejte vejce. Banány rozmačkejte vidličkou nebo použijte tyčový mixér a vmíchejte do směsi. Přidejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt, rum a dobře prošlehejte. Nakonec vmíchejte moučnou směs a sekané ořechy, které můžete nahradit třeba kousky čokolády.

3

Těstem naplňte připravenou formu a dejte péct na 30–40 minut, pak snižte teplotu na 150 stupňů a dopečte. Nechte asi 10 minut vychladnout ve formě, pak vyklopte na chladící mřížku.

4

Pocukrujte a krájejte až po úplném vychladnutí. Bábovka chutná skvěle s bílým jogurtem, ale perfektní je i samotná.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Ricottový dezert s fíky

Rychlý mrkvový salát

Dýňový koláč

Rychlý recept na domácí máslové karamelky

Základní italské sugo (sugo di pomodoro al basilico)

Dušené hovězí na mrkvi a tymiánu

Video: Bleskové čokoládovo-oříškové Soufflé pro začátečníky

Božský ořechový dort se 3 druhy krému a pudinkovou šlehačkou

Veganský pastýřčin koláč

Video: Skvostný domácí chléb s karamelizovanou cibulkou

Vaječné muffiny

Veganská čokoládová pěna