Která zelenina je ta pravá na pečení?
Péct můžete snad kteroukoli zeleninu. Jsou však druhy, na kterých si zaručeně pochutnáte.
- Kořenová zelenina – brambory, pastinák, mrkev, řepa. To jsou prostě stálice pro pečení, které nikdy nezklamou.
- Brukvovité – brokolice, květák, kapusta…
- A mnohé další, která vás opravdu překvapí skvělou chutí: cukety, papriky, rajčata, cibule pečené vcelku, kedlubny, ředkvičky…
Potřebujete
- Přibližně 0,5 – 1 kg vaší oblíbené zeleniny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup
Krok 1
Rozpalte troubu přibližně na 220 °C. Zeleninu omyjte a nezapomeňte ji dobře osušit – bude se lépe opékat. Nakrájejte zeleninu na přibližně stejné kousky. Tužší druhy zeleniny rozkrájejte na trochu menší, aby se upekly přibližně ve stejnou dobu. Přendejte zeleninu do mísy a promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem.
Krok 2
Rozprostřete zeleninu na plech, do pekáčku nebo pánve vhodné do trouby (bez plastových částí). Nepokládejte zeleninu na sebe, naopak, nechte každému kousku trochu místa.
Krok 3
Šup s tím do trouby! Každá zelenina potřebuje jinak dlouhou dobu pečení, měkčí zelenina (např. květák) bude upečená za 10 minut, brambory nebo mrkev potřebují i půl hodiny. Každých 15 minut promíchejte špachtlí.
Krok 4
Pokud je zelenina krásně nahnědlá a má křupavou kůrčičku, můžete podávat!
Tipy pro pečení zeleniny
1. Nešetřete s olejem a kořením
Jaknile zeleninu nakrájíte, nezapomeňte přidat kvalitní olej, se kterým určitě nešetřete. Zelenina musí být lesklá na povrchu a trochu oleje nechte i na dně zapékací mísy. Díky oleji se zelenina upeče rovnoměrně, získá plnou chuť a také křupavou kůrčičku.
Osobně nejraději používám olej olivový, ale určitě vyzkoušejte třeba kokosový, avokádový, nebo jakýkoli jiný chcete. Doporučuji zeleninu promíchat rukama, aby jste se ujistili, že jsou všechny kousky dobře obalené.
V neposlední řadě nezapomeňte zeleninu osolit a okořenit. Určitě přidejte čerstvě mletý pepř, nebojte se i ostřejších, výraznějších koření a dochucení třeba česnekem. Vše důkladně promíchejte.
2. Dopřejte zelenině prostor
Pečená zelenina se ráda roztahuje a potřebuje vedle sebe fůru místa. Pokud chcete opravdu křupavoučkou zeleninu, je potřeba ji péct na plechu tak, aby byly kousky dál od sebe. V případě, že pečete pro více lidí, rozhoďte si zeleninu na dva plechy. Pokud je zelenina pohromadě, spíše se vám uvaří v páře, než upeče.
Také se ujistěte, že máte troubu před vložením zeleniny dobře rozehřátou. Nikdy nezapínejte troubu ve chvíli, kdy do ní vkládáte zeleninu.
3. Pečte tak dlouho, dokud nemá zelenina tmavší kůrku
Zeleninu je potřeba péct dostatečně dlouho tak, aby měla křupavou kůrku. Pokud si myslíte, že už máte hotovo, zkuste zeleninu propíchnout vidličkou – zelenina by měla být měkká. Povrch zeleniny by měl být nazlátlý až lehce hnědý.
Pečte až do chvíle, kdy se začnou okraje zeleniny kroutit a otáčet. V tuto chvíli zeleninu vytáhněte, ideálně ochutnejte, zda je již podle vašich představ.