Návod jak perfektně upéci jakoukoli zeleninu

I ti nejzapřísáhlejší masožravci si pečenou zeleninu určitě zamilují. Hodí se k masu, chutná jako hlavní chod a máte ji připravenou téměř bez práce. Nepotřebujete žádné složité postupy - jen mrkněte na článek. :)

Gabriela

Autor

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1
0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Která zelenina je ta pravá na pečení?

Péct můžete snad kteroukoli zeleninu. Jsou však druhy, na kterých si zaručeně pochutnáte.

Návod jak perfektně upéci jakoukoli zeleninu
  • Kořenová zelenina – brambory, pastinák, mrkev, řepa. To jsou prostě stálice pro pečení, které nikdy nezklamou.
  • Brukvovité – brokolice, květák, kapusta…
  • A mnohé další, která vás opravdu překvapí skvělou chutí: cukety, papriky, rajčata, cibule pečené vcelku, kedlubny, ředkvičky…

Potřebujete

  • Přibližně 0,5 – 1 kg vaší oblíbené zeleniny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Návod jak perfektně upéci jakoukoli zeleninu

Postup

Krok 1

Rozpalte troubu přibližně na 220 °C. Zeleninu omyjte a nezapomeňte ji dobře osušit – bude se lépe opékat. Nakrájejte zeleninu na přibližně stejné kousky. Tužší druhy zeleniny rozkrájejte na trochu menší, aby se upekly přibližně ve stejnou dobu. Přendejte zeleninu do mísy a promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem.

Návod jak perfektně upéci jakoukoli zeleninu

Krok 2

Rozprostřete zeleninu na plech, do pekáčku nebo pánve vhodné do trouby (bez plastových částí). Nepokládejte zeleninu na sebe, naopak, nechte každému kousku trochu místa.

Návod jak perfektně upéci jakoukoli zeleninu

Krok 3

Šup s tím do trouby! Každá zelenina potřebuje jinak dlouhou dobu pečení, měkčí zelenina (např. květák) bude upečená za 10 minut, brambory nebo mrkev potřebují i půl hodiny. Každých 15 minut promíchejte špachtlí.

Návod jak perfektně upéci jakoukoli zeleninu

Krok 4

Pokud je zelenina krásně nahnědlá a má křupavou kůrčičku, můžete podávat!

Návod jak perfektně upéci jakoukoli zeleninu

Tipy pro pečení zeleniny

1. Nešetřete s olejem a kořením

Jaknile zeleninu nakrájíte, nezapomeňte přidat kvalitní olej, se kterým určitě nešetřete. Zelenina musí být lesklá na povrchu a trochu oleje nechte i na dně zapékací mísy. Díky oleji se zelenina upeče rovnoměrně, získá plnou chuť a také křupavou kůrčičku.

Návod jak perfektně upéci jakoukoli zeleninu

Osobně nejraději používám olej olivový, ale určitě vyzkoušejte třeba kokosový, avokádový, nebo jakýkoli jiný chcete. Doporučuji zeleninu promíchat rukama, aby jste se ujistili, že jsou všechny kousky dobře obalené.

V neposlední řadě nezapomeňte zeleninu osolit a okořenit. Určitě přidejte čerstvě mletý pepř, nebojte se i ostřejších, výraznějších koření a dochucení třeba česnekem. Vše důkladně promíchejte.

2. Dopřejte zelenině prostor

Pečená zelenina se ráda roztahuje a potřebuje vedle sebe fůru místa. Pokud chcete opravdu křupavoučkou zeleninu, je potřeba ji péct na plechu tak, aby byly kousky dál od sebe. V případě,  že pečete pro více lidí, rozhoďte si zeleninu na dva plechy. Pokud je zelenina pohromadě, spíše se vám uvaří v páře, než upeče.

Také se ujistěte, že máte troubu před vložením zeleniny dobře rozehřátou. Nikdy nezapínejte troubu ve chvíli, kdy do ní vkládáte zeleninu.

Návod jak perfektně upéci jakoukoli zeleninu

3. Pečte tak dlouho, dokud nemá zelenina tmavší kůrku

Zeleninu je potřeba péct dostatečně dlouho tak, aby měla křupavou kůrku. Pokud si myslíte, že už máte hotovo, zkuste zeleninu propíchnout vidličkou – zelenina by měla být měkká. Povrch zeleniny by měl být nazlátlý až lehce hnědý.

Pečte až do chvíle, kdy se začnou okraje zeleniny kroutit a otáčet. V tuto chvíli zeleninu vytáhněte,  ideálně ochutnejte, zda je již podle vašich představ.

Návod jak perfektně upéci jakoukoli zeleninu

Ingredience

  • Přibližně 0,5 – 1 kg vaší oblíbené zeleniny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

6 hodin pečený bůček

Matcha cookies s bílou čokoládou a guajavou

Rýžové mini pizzy

Kořeněný dýňový sirup

Dýňové tortilly s květákovo špenátovým pyré a fazolemi

Kokosové muffiny s rozinkami

Salát z rajčat, oliv a mozzarelly

Pikantní květákové jednohubky ve vypečené krustičce

Pomazánka z cizrny a červené řepy

Italské sušenky cantucci

Originální bábovka

Brokolice zapékaná s parmazánem, slaninou a zakysanou smetanou