2 stroužky česnekučerstvá zelenina: lilek, rajčata, cukety, brambory
strouhanka (dle potřeby)olivový olejsůl, pepř
hladkolistá petržel (1 hrst)
Umyjte zeleninu. Dejte do pekáče trochu olivového oleje. Rozkrojte lilek a cuketu na půlky po délce a vyškrábněte lžičkou cca 1cm dužiny. Rajčata rozkrojte napůl a vydloubejte semínka špičkou nože – pozor abyste tam nechali dužinu (někdo to dělá i tak, že je tam nechá). Potom rajčata trochu osolte, obraťte je směrem dolů a nechte z nich vykapat vodu cca 40 min (opět někdo to takto nedělá a rovnou je naplní směsí a dá péct) – někteří Italové je nechají odkapat 20 min, někteří i 2h.
Nakrájejte hladkolistou petržel na drobno a vložte jí stranou do misky. Nakrájejte na drobno česnek a vložte ho tam taky. Smíchejte pak česnek a petržel se strouhankou. Nakonec do misky přidejte ještě 2 špetky soli, trochu pepře a olej. Směs pokládejte na zeleninu a do vydloubané dužiny ji pořádně vmáčkněte. Dejte péct do trouby na cca 1h na 150 stupňů.