Nádherně měkký chléb s lehce nasládlým těstem, aby hezky ladilo se šunkou i džemem :).
Doba přípravy: 1 h + čas na kynutí
Redakce
Autor
★★★★★0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
3 hrnky teplé vody
1/4 hrnku krupicového cukru
1.5 čajové lžičky sušeného droždí
40 g másla, rozpuštěného
1 lžička soli
6-7 hrnků bílé mouky (množství se může lišit, protože každá mouka má trochu jinou savost vody)
Postup
1
V míse rozpusťte droždí ve vodě, přisypte cukr a promíchejte. Nechte aspoň 10 minut stát v pokojové teplotě.
2
Poté přidejte máslo, sůl a postupně vmíchejte mouku přes sítko. Nevmíchávejte ihned všechnu, postupně těsto propracovávejte. Těsto by mělo být hladké a lehce lepivé. Hněťte jej přibližně 6 minut.
3
Vraťte těsto do mísy, zakryjte ji utěrkou a nechte kynout přibližně hodinu nebo dokud nezdvojnásobí objem.
4
Těsto lehce prohněťte a umístěte do vymazané chlebíčkové formy nebo zapékací misy.
5
Předehřejte troubu na 180 °C a pečte přibližně 40 minut, nebo dokud nebude chléb propečený. Propečenost zkontrolujte zapíchnutím špejle do bochníku.