Filet omyjte a položte kůží dolů na prkýnko. Má-li jednu stranu tenčí, tento kus (břicho) seřízněte, aby byl filet všude zhruba stejně široký. Filet pak rozpulte.
Smíchejte dohromady sůl s cukrem.
Smíchejte dohromady sůl s cukrem.
Vezměte potravinovou fólii a položte na ni kůží dolů jednu půlku filetu.
Na horní stranu, tedy tu bez kůže, navrstvěte směs soli a cukru- nejdřív půlku, pak kopr, pak druhou půlku plátky citronu, a celé to zakápněte tak 4-5 lžicemi vodky. Dávám „pro jistotu“ i trošku z obou stran zvenčí, tak jednu a jednu lžíci, ale záleží na vás. Nakonec to přiklopte druhou půlkou filetu, zase kůží nahoru.
Velice, ale velice těsně a pevně lososa zabalte do potravinové folie. Dejte do ploché rovné nádoby, kam se vejde, a zatižte ho rovnoměrně po celé ploše- krabicí džusu, plechovkami...
Teď ho dejte do lednice a čekejte.
A čekejte.
A čekejte alespoň tři dny. Čekání je nejtěžší, ale vyplatí se- ryba se vám odmění svojí chutí a měkkostí. Jako máslíčko.
To čekání si zkraťte pravidelným obracením ryby, a to každé ráno a každý večer, tedy jednou za 12 hodin.
Stejně tak vylévejte všechnu tekutinu, která se z balíčku do nádoby uvolní.
Když je losos už úplně hotovej, vyndejte ho, rozbalte, odstraňte kopr, dejte kůží dolů a ostrým nožem krájejte na velice tenké plátky, asi jako uzeného lososa.
Et voilà! Připraven k servírování.