fbpx

Mrkvový dort s ořechy

Mrkvový dort s ořechy

Ingredience na 10 porcí

Mrkvový dort:
350 g mrkve

  • 130 g vlašských ořechů
  • 165 g polohrubé mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1,5 lžičky skořice
  • 3 menší vejce
  • 160 ml rostlinného oleje
  • 60 g rozinek (můžete vynechat)

Na lehký smetanový krém si připravte:

  • 400 g čerstvého smetanového sýra 
  • 5 – 6 lžic moučkového cukru (případně více či méně dle chuti)
  • pár kapek citronového oleje nebo citronovou kůru
  • 200 ml smetany ke šlehání min. 33% (ideálně 40%)

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 170-180 stupňů.
V míse smíchejte mouku se sodou, skořicí a třtinovým cukrem. Mrkev nastrouhejte na jemno, ořechy nasekejte nebo namelte nahrubo.

2

Celá vejce vyšlehejte do světlé nadýchané pěny a pomalu zašlehejte olej. Přidejte strouhanou mrkev, rozinky, ořechy a směs mouky s cukrem. Těsto nalijte do formy a dejte péct na 40 - 50 minut.

Mrkvový dort s ořechy
3

Po upečení nechte dort ve formě pár minut chladnout, pak vyklopte na chladicí mřížku.
Po úplném vychladnutí můžete dort jednou vodorovně prokrojit a promazat krémem.

4

V míse vyšlehejte sýr společně s cukrem a citronem. Pak vmíchejte smetanu a pomalu vyšlehejte do pevného krému. Je opravdu důležité šlehat na nízké otáčky a delší dobu, krém krásně zhoustne.

Mrkvový dort s ořechy
5

Polovinou krému namažte spodní díl dortu, přiklopte a druhou polovinu použijte na vršek dortu. Můžete ozdobit strouhanou mrkví nebo sekanými vlašskými ořechy.

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře