Mrkvový dort s ořechy

Ingredience na 10 porcí
Mrkvový dort:
350 g mrkve
- 130 g vlašských ořechů
- 165 g polohrubé mouky
- 200 g třtinového cukru
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1,5 lžičky skořice
- 3 menší vejce
- 160 ml rostlinného oleje
- 60 g rozinek (můžete vynechat)
Na lehký smetanový krém si připravte:
- 400 g čerstvého smetanového sýra
- 5 – 6 lžic moučkového cukru (případně více či méně dle chuti)
- pár kapek citronového oleje nebo citronovou kůru
- 200 ml smetany ke šlehání min. 33% (ideálně 40%)
Postup
Celkový čas přípravy: 60 min
Dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 170-180 stupňů.
V míse smíchejte mouku se sodou, skořicí a třtinovým cukrem. Mrkev nastrouhejte na jemno, ořechy nasekejte nebo namelte nahrubo.
Celá vejce vyšlehejte do světlé nadýchané pěny a pomalu zašlehejte olej. Přidejte strouhanou mrkev, rozinky, ořechy a směs mouky s cukrem. Těsto nalijte do formy a dejte péct na 40 - 50 minut.

Po upečení nechte dort ve formě pár minut chladnout, pak vyklopte na chladicí mřížku.
Po úplném vychladnutí můžete dort jednou vodorovně prokrojit a promazat krémem.
V míse vyšlehejte sýr společně s cukrem a citronem. Pak vmíchejte smetanu a pomalu vyšlehejte do pevného krému. Je opravdu důležité šlehat na nízké otáčky a delší dobu, krém krásně zhoustne.

Polovinou krému namažte spodní díl dortu, přiklopte a druhou polovinu použijte na vršek dortu. Můžete ozdobit strouhanou mrkví nebo sekanými vlašskými ořechy.
Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře