
Mrkvový dort:
350 g mrkve
Na lehký smetanový krém si připravte:
Dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 170-180 stupňů.
V míse smíchejte mouku se sodou, skořicí a třtinovým cukrem. Mrkev nastrouhejte na jemno, ořechy nasekejte nebo namelte nahrubo.
Celá vejce vyšlehejte do světlé nadýchané pěny a pomalu zašlehejte olej. Přidejte strouhanou mrkev, rozinky, ořechy a směs mouky s cukrem. Těsto nalijte do formy a dejte péct na 40 - 50 minut.
Po upečení nechte dort ve formě pár minut chladnout, pak vyklopte na chladicí mřížku.
Po úplném vychladnutí můžete dort jednou vodorovně prokrojit a promazat krémem.
V míse vyšlehejte sýr společně s cukrem a citronem. Pak vmíchejte smetanu a pomalu vyšlehejte do pevného krému. Je opravdu důležité šlehat na nízké otáčky a delší dobu, krém krásně zhoustne.
Polovinou krému namažte spodní díl dortu, přiklopte a druhou polovinu použijte na vršek dortu. Můžete ozdobit strouhanou mrkví nebo sekanými vlašskými ořechy.