Křehký koláč o průměru 23-24 cm:
Prosátou mouku smíchejte se skořicí, přidejte mleté mandle (ořechy) a promíchejte. Můžete vše společně i promixovat. Nechte stranou.
Změklé máslo, moučkový cukr a žloutky dejte do mísy a společně prošlehejte. Nešlehat do pěny, jen aby se vše spojilo. Přisypte směs mouky a mandlí a na nízké otáčky promíchejte. Stačí jen do lehké drobenky, pak si těsto přendejte na vál a dopracujte rukama. Snažte se pracovat rychle a nepřidávat moc mouky. Těsto zabalte do folie a dejte asi na hodinu do lednice odležet.
Troubu předehřejte na 180 stupňů, připravte si koláčovou formu o průměru 23-24 cm. Formu můžete vymazat máslem, já mám tu s nepřilnavým povrchem, kde to není nutné.
Asi 2/3 těsta rozválejte na pomoučněné ploše a přeneste opatrně do formy. Lehce vmáčkněte a upravte okraje. Přebytečné kousky těsta ořízněte.
Na dno koláče rovnoměrně rozetřete marmeládu. Ze zbytku těsta vyválejte válečky a poklaďte na koláč do mřížky. Jeden pruh těsta dejte také kolem obvodu koláče.
Koláč potřete bílkem a posypte po obvodu plátky mandlí. Dejte péct do vyhřáté trouby na 35-40 minut.
Koláč nechte ve formě vychladnout. Já jsem koláč zabalila do folie a dala do chladu na 24 hodin odležet. Před servírováním nechte koláč při pokojové teplotě a pocukrujte.