Krémový čokoládovo-borůvkový dortík bez lepku

Tímto dortíkem určitě zabodujete u návštěvy, je lahodný, krémový a plný chutí! Nemusí se péct, takže ho zvládne opravdu každý, je i rychle hotový, pokud nepočítáme dobu nutnou na tuhnutí. A dokonce je bez lepku.

Eva Hemmerová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 1

Ingredience

Korpus

  • 200g bezlepkových sušenek (použila jsem skvělé sušenky Free from z Lidlu (400g/60Kč), můžete však použít jakékoli jiné sušenky, u těchto je však výhodou, že se snadno rozdrobí na prášek)
  • 50g rozpuštěného kokosového oleje
  • lžička skořice

Krém

  • 100g předem namočených kešu oříšků
  • malá plechovka kokosového krému (nebo tuhá část kokosového mléka z plechovky – ztuhne při pobytu v lednici)
  • 30g kokosového oleje
  • 100g rozpuštěné čokolády
  • 1 zralý banán

Borůvková vrstva

  • miska borůvek (použila jsem mražené)
  • 1 zralý banán
  • lžička agarového prášku (cca 5g)

Postup

1

Sušenky rozdrobíme na prášek, v případě mých bezlepkových sušenek z Lidlu to byla hračka, rozpadaly se mi pod rukama. Přidáme lžičku skořice a promícháme, nakonec přidáme rozehřátý kokosový olej, pořádně promícháme a namačkáme do dortové formy (vyložené pečícím papírem).

2

Namočené kešu oříšky rozmixujeme společně s kokosovým krémem, kokosovým olejem a banánem do hladka, poté přidáme rozpuštěnou čokoládu a znova promixujeme. Krém nalijeme do formy na sušenkové dno a necháme pořádně ztuhnout v lednici.

3

Když je krém dostatečně tuhý, připravíme si borůvkovou polevu, rozmražené borůvky rozmixujeme s banánem a agarem, poté směs přemístíme do nějakého menšího hrnce (nejlépe s nepřilnavým dnem), za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi 2 minuty. Takto připravenou směs nalijeme do formy na krém a rozetřeme, jde to docela špatně, protože se spodní krém začne rozpouštět a agar zase rychle tuhnout, proto nemám borůvkovou polevu na svém dortíku až do krajů, ale to vůbec nevadí. Dort necháme pořádně ztuhnout do druhého dne.

Poznámka

Agarový prášek seženete ve zdravé výživě, jedná se o řasu, která se chová stejně jako želatina, můžete také použít cukrářské želé – to od Dr. Oetker je také založeno na agaru, je už obarvené, to ale v tomto případě nevadí.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Sladké trojúhelníčky z tvarohového těsta se skořicovým cukrem

Video: Zapečené kuřecí prsa s mozzarelou a rajčatovou omáčkou

Brokolice zapékaná s parmazánem, slaninou a zakysanou smetanou

Red Velvet cake neboli rudý samet s mascarpone

Kuskus s tofu a zeleninou

Kapustové karbanátky

Domácí melounová zmrzlina s kokosovým mlékem a vanilkou

Nepečený kokosový dort s tvarohovým krémem

Jednoduchý vrstvený jablečný koláč se skořicí

Chana masala – indická cizrna

Bramborové kari

Svěží fenyklový salát