• 1 kg na kostičky nakrájené dýně (nejlépe Hokkaido)
• 0,5 kg třtinového cukru
• 1 polévková lžíce kyseliny citronové nebo šťáva ze 2-3 citronů
• 3 polévková lžíce šťávy z pomeranče nebo pomerančového džusu
Dýni zbavte měkkých částí, nakrájejte ji na kostičky o straně větší než 0,5 a menší než 1 cm.
Zalijte vodou s rozpuštěnou kyselinou a nechte ideálně přes noc máčet. Ráno slijte vodu a přisypte cukr, přidejte pomerančovou šťávu, promíchejte a nechte stát do večera. Pak zahřívejte až k bodu varu a za mírného varu (lehké perlení) nechte zesklovatět - dýni nesmíte převařit, proto je nutné si tento krok opravdu dobře pohlídat, jinak výsledné kostičky budou rozměklé.
Jakmile je dýně sklovatá, slijte ji přes síto, nechte okapat, přendejte na plech s papírem na pečení a sušte v horkovzdušné, pootevřené troubě asi při 50°C až půjdou kostičky snadno od papíru a moc se nelepí ani k sobě navzájem. Šťávu, kterou slijete nevylévejte, bude se Vám ještě hodit!
Pokud máte rádi opravdu sladké kandované ovoce (v tomto případě zeleninu), tak po vychladnutí kostičky na papíře prosypte cukrem krupicí a zlehka promněte v prstech. Šťávu, kterou jste slili v předchozím kroku svařte a nalijte do vypařené láhve - budete mít vynikající dýňový sirup do čaje nebo sodovky.
Na dýni mě baví její pestrost využití.. co mě baví u tohoto receptu úplně nejvíc, je fakt, že nevytvoříte vůbec žádný odpad…