
Korpus
Krém
Čokoládové hobllinky
Připravte si dvě formy o průměru 22 cm, vyložte dno pečícím papírem a strany vymažte olejem.
V míse rozšlehejte máslo s cukrem do pěny, přidejte kakao,vanilku, vejce a dobře promíchejte.
Přesyjte dohromady mouku, sodu, kypřící prášek a sůl.
Slijte dohromady kávu a mléko.
Kávu i sypké ingredience přidejte do máslové pěny a zamíchejte jen tak, aby bylo těsto homogenní.
Rozdělte těsto do forem a pečte na 170 °C přibližně 30 až 35 minut.
Nechte korpusy chladnout půl hodiny ve formách a pak bez nich do úplného vychladnutí.
Na čokoládový krém smíchejte máslo, tuk a sůl. Přidejte kakao a vanilku. Postupně přidávejte cukr a šlehejte směs do pěny. Nakonec přidejte smetany dle požadované hustoty krému.
Na čokoládové hoblinky rozehřejte čokoládu a tuk nad parou nebo v mikrovlnce. Rozmíchejte dohladka.
Čokoládu rozetřete v tenké vrstvě na plech. Dejte plech do mrazáku na 5 minut a poté pomocí cukrářské škrabky, popřípadě nože, opatrně oškrábejte čokoládu z povrchu, až se vytvoří hoblinky.
Jeden korpus namažte polovinou množství krému, druhý korpus dejte na něj. Zbytek krému použijte na vršek dortu. (Popřípadě můžete oba korpusy ještě rozříznout a získat tak 4 vrstvy, jak na fotografiích).
Posypejte vrch dortu čokoládovými hoblinkami a podávejte. Skladujte v lednici.