Jáhly si dáme do hrnce s vodou a necháme lehce nabobtnat – cca 3–6 hodin. Vodu potom slijeme, napustíme do hrnce novou vodu cca 2 cm nad jáhly a dáme vařit.
Vaříme (a občas promícháme), dokud se voda neodpaří – vznikne nám taková hustší kaše. Jáhly musí být hezky měkké – jakoby se „otevřou“ :).
Jáhly přendáme do zapékací mísy, abychom dostali tak 1–2 cm vysokou vrstvu. Poklademe je jahodami nakrájenými na kousky a zalijeme směsí cottage, kterou vytvoříme smícháním cottage, žloutku a medu – já to projela i mixérem, abych měla hladký krém.
Na krém naklademe zbytek nakrájených jahod a dáme péct do trouby na cca 15–20 minut – vytáhneme, až bude krém ztuhlý.
Já jáhelník servíruju lehce vychladlý (teplý by se rozpadal při krájení, ale dá se samozřejmě i z pekáčku :)), zakáplý javorovým sirupem a ozdobený mátou.
Jak jsem psala, dají se vymyslet různé kombinace, výborný je i s chia semínky, vlašskými oříšky atd. Tak se do toho pusťte.