Jáhelník s krémem ze sýru cottage a jahodami

Jáhelník je jedno z mých oblíbených sladkých jídel. Tím nemyslím tak úplně dezertů, ale mám na mysli něco, z čeho se fakt najíte. Je super jak k snídani, tak na oběd. Dá se různě kombinovat s ovocem, oříšky, náplněmi. Tady je recept z mé dílny.

Jitka Zapletalová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 250 g suchých jáhel
  • 400 g sýru Cottage
  • 1 větší žloutek (nebo 2 malé)
  • 4 lžíce medu
  • 400 g čerstvých jahod
  • javorový sirup na zalití při podávání
  • lístečky máty na ozdobu

Postup

1

Jáhly si dáme do hrnce s vodou a necháme lehce nabobtnat – cca 3–6 hodin. Vodu potom slijeme, napustíme do hrnce novou vodu cca 2 cm nad jáhly a dáme vařit.

2

Vaříme (a občas promícháme), dokud se voda neodpaří – vznikne nám taková hustší kaše. Jáhly musí být hezky měkké – jakoby se „otevřou“ :).

3

Jáhly přendáme do zapékací mísy, abychom dostali tak 1–2 cm vysokou vrstvu. Poklademe je jahodami nakrájenými na kousky a zalijeme směsí cottage, kterou vytvoříme smícháním cottage, žloutku a medu – já to projela i mixérem, abych měla hladký krém.

4

Na krém naklademe zbytek nakrájených jahod a dáme péct do trouby na cca 15–20 minut – vytáhneme, až bude krém ztuhlý.

5

Já jáhelník servíruju lehce vychladlý (teplý by se rozpadal při krájení, ale dá se samozřejmě i z pekáčku :)), zakáplý javorovým sirupem a ozdobený mátou.

Poznámka

Jak jsem psala, dají se vymyslet různé kombinace, výborný je i s chia semínky, vlašskými oříšky atd. Tak se do toho pusťte.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Banica – bulharský slaný koláč

Tvarohový cheesecake do mističky

Zeleninový bulgur s tuňákem a olivami

Čočka s rajčatovo celerovou omáčkou

Cizrnovo batátové kari (nejen) z pomalého hrnce

Vánoční kuličky na dva způsoby

Extra-semínkový chléb

Rychlý třívrstvý Baileys dezert s čokoládou a sušenkami

Cizrna v pikantní rebarborovo – mrkvové omáčce

Mrkvové sušenky s kokosem a vanilkovou polevou

Mrkvový dort s tříbarevným krémem a medvídky Pedro Tutti Frutti

Božský čokoládový dort z červené řepy