Mandloví šneci s jablky a skořicí

Tento recept vznikl úplně náhodou, drobnou obměnou jednoho vánočního cukroví. Ale povedl se, tak proč se nepodělit? ;-)

PaleoSnadno

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Těsto

  • 125 g mandlové mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička vinného kamene
  • 1 lžička medu
  • 2 vrchovaté lžičky kokosového oleje

Náplň

  • 150 g jablek
  • 1 lžička skořice
  • 30 g drcených pekanů nebo vlašských ořechů
  • 5 vypeckovaných datlí
  • 1 lžička citrónové šťávy

Postup

1

Smíchejte si v míse mandlovou mouku a vinný kámen. Pak přidejte med, kokosový olej a vejce. Velice pečlivě propracujte v měkké těsto, které pak uložte do lednice vychladit (minimálně na 15 minut, ne však na příliš dlouho, aby moc neztuhlo a dalo se s ním pracovat).

2

Mezitím si nastrouhejte najemno oloupaná jablka a vymačkejte z nich veškerou šťávu. Smíchejte je se skořicí, s rozdrcenými ořechy a citrónovou šťávou. Nakrájejte si co nejvíce nadrobno vypeckované datle (čím pečlivější budete, tím lépe vám pak půjdou šneci krájet). Pokud používáte čerstvé datle, půjde vám krájení snadno. Pokud ale máte sušené datle, doporučuji je několik hodin předem namočit do malého množství vody.

3

Nadrobno pokrájené datle smíchejte s jablečnou směsí a dejte zatím stranou.

4

Vychlazené těsto vyjměte z lednice. Položte ho na potravinovou fólii (lze použít i alobal či pečicí papír) a pomocí rukou vypracujte na obdélník o výšce cca 5 mm. Těsto rovnoměrně namažte jablečnou směsí až do krajů, jen jednu z kratších stran si nechte nenamazanou. Těsto pak začněte z druhé kratší pomazané strany rolovat. Pomáhejte si při tom fólií a roládu co nejvíce utahujte, aby mezi vrstvami nezůstávaly mezery.

5

Jakmile máte roládu hotovou, urovnejte jí konce a nyní ji pomocí nitě nakrájejte na plátky tenké necelý 1 cm. Postupujte tak, že prostředek cca 30 cm dlouhé nitě zasuňte pod konec rolády, na horní straně konce nitě překřižte a utáhněte (dřív se tak krájely knedlíky :-)). Takto se z rolády odřízne tenký plátek, aniž by se těsto pomocí tlaku deformovalo.

6

Jednotlivé plátky rolády rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 10–15 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
Šneky podávejte po vychlazení, ať už jako zákusek, nebo sladkou snídani. Dobrou chuť :-).

Poznámka

Vinný kámen je bezlepková náhrada prášku do pečiva. Lze ho zakoupit v prodejnách se zdravou výživou, popřípadě v DM drogerii.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Celerovo-mrkvové pyré

Domácí ostružinová marmeláda

Citrónové špagety a parmezánové kuře

Letní kiwi řezy s krémem z mascarpone a zakysané smetany

Žloutkové portugalské koláčky z listového těsta – oblíbené po celém světě

Těstovinový salát s kuřecím masem

Jednoduchá jablečná bábovka s kyškou, ořechy a medem

Křupavé chřestové výhonky s parmezánem a citronovým dipem

Bylinkové máslo

Tvarohovo vaječná pomazánka

Tartaletky s mascarpone a citrónovým krémem

Mrkvové šátečky s povidly