Dušičky – Rohlíkové pečivo s povidly

Dušičky, jako pečivo je velmi starobylé, které se peklo zřejmě v celé Evropě a sloužilo zprvu jako obětní dar zemřelému. Pak jako almužna žebrákům o svátku Všech svatých a Památce zemřelých,ale také se dávalo příbuzným.

Dvě v troubě N&M

Autor

Přehrát video
0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 70 g cukru
  • 70 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 250 ml vlahého mléka
  • 400 g švestkových povidel
  • 2 lžíce nejlépe nasekaných mandlí
  • 1 vejce na potření

Postup

1

Nejprve jsem si připravila kvásek.
Do vlažného mléka jsem přidala lžičku cukru, rozdrobila droždí, přidala lžičku mouky a vše zamíchala a na teplém místě nechala vzejít kvásek.

2

Mezitím jsem si do mísy nasypala hladkou mouku, cukr, špetku soli, přidala vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. V robotu jsem nechala vypracovat těsto. Nesmí se lepit na mísu a musí být hladké. Pokud by lepilo, přidejte trochu mouky.

3

Hotové těsto jsem přenesla na pomoučněnou plochu a krátce propracovala. Utvořila bochánek, vrátila do mísy, pomoučnila a na teplém místě nechala kynout hodinu.

4

Na pomoučněné ploše jsem vykynuté těsto rozválela válečkem na obdélník o tloušťce 1 cm a nakrájela kostky asi 6 x 6 cm. Na každou jsem dala lžičku povidel a zabalila.

5

A tady pozor. Zpočátku jsem klasicky vrchní cíp přilepila na ten spodní, ale během kynutí se mi těsto oddělilo, proto jsem ten vrchní cíp znovu přetáhla přes spodní a zasunula do spod těsta. No, podívejte se asi na video :).

6

Povrch každého kousku jsem potřela rozšlehaným vajíčkem a posypala mandlemi. Pekla jsem v troubě vyhřáté na 200°C 20 minut. Po 15 minutách doporučuji kontrolovat - každá trouba peče jinak.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Svěží pesto z medvědího česneku hotové za 10 minut

Krémová ovesná kaše s amarantovými semínky a restovanými jablky

Bezlepkový koláč s tvarohem a borůvkami

Jednoduché fitness palačinky jen ze 2 ingrediencí

Cuketová pizza

Plněné špenátové taštičky

Jehněčí kofty s celozrnnými plackami a okurkovým dipem

Pohankové tofu karbanátky

Pečená mandlová feta s medvědím česnekem

Vepřové nudličky s cuketou

Dýňový “guláš“

Kuřecí paličky v medovo-česnekové marinádě se zázvorem