Lipový sirup je skvělým prostředkem proti nachlazení a má vynikající chuť. Zde je jednoduchý recept na domácí lipový sirup:
Lipový sirup je skvělým prostředkem proti nachlazení a má vynikající chuť. Zde je jednoduchý recept na domácí lipový sirup:
Příprava květů: Pokud používáte čerstvé lipové květy, pečlivě je prohlédněte a odstraňte případné nečistoty. Pokud máte sušené květy, není potřeba je předem připravovat.
Vaření: V hrnci přiveďte k varu 1 litr vody. Jakmile voda začne vřít, přidejte lipové květy a vařte je na mírném ohni přibližně 15 minut.
Louhování: Po 15 minutách vypněte plamen a nechte lipové květy ve vodě louhovat další 2 hodiny, aby uvolnily své léčivé látky a chuť.
Cukr a citrón: Po dvou hodinách směs přeceďte přes jemné síto nebo plátno, abyste odstranili květy. Do přecezené tekutiny přidejte 1 kg cukru a šťávu z jednoho citrónu.
Zahřívání: Směs zahřívejte na mírném ohni, dokud se cukr úplně nerozpustí. Nenechávejte směs vřít, aby se nevytratily cenné látky z květů.
Jakmile je cukr rozpuštěný, nalijte sirup do čistých, sterilizovaných lahví a pevně uzavřete.
Lipový sirup skladujte na chladném a tmavém místě. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika týdnů.
Lipový sirup můžete přidávat do čaje, na ochucení dezertů, nebo ho užívat samostatně při nachlazení.