Čokoládový korpus
Čokoládový cheesecake
Čokoládová pěna
Čokoládová ganache
Troubu předehřejte na 160–165 stupňů. Dortovou formu o průměru 23 cm si vyložte pečicím papírem. Čokoládu, máslo a kávu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Dobře promíchejte a nechte vychladnout. Pak vmíchejte žloutky a vanilkový extrakt. Bílky vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny. Opatrně po částech vmíchejte do čokoládové směsi. Přendejte do připravené dortové formy a dejte péct asi na 25 minut do vyhřáté trouby. Dort vyběhne do výšky, okraje budou pevné, ale střed dortu ještě měkký. Nechte vychladnout, pak opatrně vyndejte s formy. Korpus trochu spadne, je velmi křehký, vršek se může lehce drobit.
Troubu předehřejte na 160–165 stupňů. Dortovou formu o průměru 23 cm si vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě. Sýr vyšlehejte, přidejte cukr a kakao. Šlehejte do krémova. Přidejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Na nízké otáčky všlehejte vejce, jedno po druhém. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a dobře promíchejte. Nalijte do připravené formy a dejte na cca 30 minut péct do vyhřáté trouby. Nechte vychladnout, pak uložte alespoň na pár hodin do lednice. Já pekla tuhle vrstvu den předem, takže mi krásně ztuhla.
Čokoládu rozpusťte, vmíchejte kávu a nechte při pokojové teplotě zcela vychladnout. Smetanu vyšlehejte do tuha. Opatrně vmíchejte rozpuštěnou čokoládu do vyšlehané smetany. Ze začátku to bude vypadat, že se čokoláda od smetany odděluje, ale míchejte dál, po čase se vše krásně spojí. Je opravdu důležité, aby čokoláda byla studená.
Nasekanou čokoládu zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladké emulze. Nechte chvilku zchladnout, aby ganache zhoustla.
Sestavení dortu:
Vychladlý korpus dejte na tác, na kterém budete servírovat. Na něj položte opatrně vrstvu cheesecaku a navrch rozetřete vrstvu čokoládové pěny. Já jsem část pěnu použila i na boky dortu, protože spodní vrstvy nebyly moc rovné. Můžete klidně použít dortový ráfek kolem dortu, abyste pěnu měli zarovnanou. Takto připravený dort dejte na pár hodin vychladit do lednice. Pak si připravte čokoládovou ganache a dort polijte. Na bocích dortu si můžete pomoct dlouhý plochý nožem. Ganache by měla být hustší, aby se lépe roztírala a nestekla rychle z dortu. Pokud byste nechtěli potírat boky dortu, ale jen vršek, bude vám stačit jen 100 ml smetany a 100 g čokolády.
Dort je dobré nechat přes noc chladit v lednici, aby se jednotlivé vrstvy krásně propojily. Při krájení doporučuji nůž předem namočit do horké vody. Před servírováním nechte chvilku při pokojové teplotě.