Čokoládový koláč s oříškovou krustou a medovou polevou

Jedinečný recept pro všechny, kteří milují čokoládu tak moc, jako já. Krusta je doplněna lískovými oříšky a holandským kakaem. Koláč se perfektně doplňuje se šlehačkou, zakysanou smetanou nebo zmrzlinou.

Janetta

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Oříšková krusta
  • 1 hrnek nadrcených celozrných sušenek
  • 3/4 hrnku mletých lískových oříšků
  • 1/4 hrnku neslazeného kakaa
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 5 lžic rozpuštěného másla
Čokoládová náplň
  • 1 1/4 hrnku 40% smetany
  • 250g hořké čokolády
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky soli
Poleva
  • 2 lžíce 40% smetany
  • 55g hořké čokolády
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce vlažné vody

Postup

1
Smíchejte mleté oříšky, sušenky, moučkový cukr, kakao a promíchejte s rozpuštěným máslem.
2
Vzniklou směsí naplňte koláčovou formu o průměru 26 cm (lze použít i menší či o trochu větší). Předehřejte troubu na 180 °C a pečte 10 minut. Poté vyndejte a troubu nevypínejte.
3
Mezitím si nasekejte čokoládu na malé kousky a vložte do horkuvzdorné mísy. Přiveďte smetanu k varu - ale jen tak,aby tvořila malé bublinky na okrajích rendlíku. Zalijte čokoládu smetanou, chvíli nechte odpočívat a pak rozmíchejte dohladka.
4
Přidejte vejce, vanilkový extrakt a sůl. Vše promíchejte do hladké hmoty. Nalijte na oříškový korpus a dejte péct.
5
Pečte 20 až 25 minut na 180 °C. Poté vyndejte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
6
Polevu připravíte podobně jako náplň. Ohřejte smetanu a zalijte jí nakrájené kousky čokolády. Promíchejte a přidejte med a poté vlažnou vodu.
7
Hotovou polevu vlijte na vychladlý dort a pomalu ji rozlijte po celém povrchu. Můžete všek ještě něčím dozdobit (zde marcipánová srdíčka), nebo pak podávat se šlehačkou. Ihned servírujte, nebo uchovejte v lednici.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Jablkové řezy

Nepečený jogurtový dort se sušenkovým korpusem, bánany a kiwi

Jemné linecké vánoční cukroví

Domácí melounová zmrzlina s kokosovým mlékem a vanilkou

Crostata s marmeládou

Krevetová polévka bisque

Malinový tart s mandlemi

Banánové muffiny s kefírem, mandlemi a bez přidaného cukru

Nepečené karamelové kokosky s hořkou čokoládou do 30 minut

Penne alla crudaiola

Domácí ajvar

Masové koule s rajčatovou omáčkou