
Matcha piškot
Pěna z bílé čokolády
Pěna ze zeleného čaje
Nejprve si připravím piškotový podklad. Vejce s cukrem šlehám elektrickým šlehačem 20 minut do husté pěny. V závěru snížím rychlost šlehání, vliji olej a vanilkový extrakt, a šlehač vypnu. Proseji mouku a čaj a s citem vmíchám do vaječné pěny. Vliji těsto do formy, jejíž dno mám vyložené papírem na pečení, a peču při cca 180°C. Nechám asi 10 minut chladnout ve formě, pak formu odstraním a nechám korpus vychladnout zcela.
Vychladlý piškot si upravím, tzn. pokud jsou boky připečené trochu do hněda, opatrně je seříznu, aby vynikla zelená barva piškotu. Já většinou seříznu i kůrku nahoře, protože bývá zahnědlá, tak aby mě to na průřezu barevně nerušilo. Poté korpus upnu do ráfku (pevně, pěna bude dost řídká), který jsem zevnitř po obvodu vyložila pruhy tužší fólie (při odstranění ráfku pak tolik neporuším dort).
Na pěnu z bílé čokolády nejprve ponořím plátky želatiny do studené vody, aby změkly. Pak dám do žejdlíku mléko a čokoládu a nechám zahřívat, dokud se čokoláda v mléce nerozpustí do hladka. Ušlehám smetanu, stačí do polotuha. Vyšlehám z bílků sníh. Vyždímám změklé plátky želatiny a rozmíchám je drátěnou metlou v čokoládovém mléce (musí být teplé, jinak se želatina nerozpustí). Přidáním želatiny by se směs měla ochladit, aby byla vlažná, pokud je stále hodně teplá, nechám ji chvíli chladnout. Pak metlou nadvakrát vmíchám vyšlehanou smetanu, tak, aby směs byla hladká. Nakonec vmíchám i sníh. Sníh rozmíchám také metlou, docela fest, žádné opatrné zahrnování, protože by tam zůstaly kousky sněhu a to nejde. Pěna musí být hezky hladká. Usilovným mícháním se zřejmě vytvoří plno drobných bublinek, tak pěnu ještě promíchám gumovou stěrkou, abych se alespoň části bublinek zbavila. Pěna bude dost řídká, takže pokud mám obavu, aby se trochu nevpila do piškotu, dám ji na chvíli do lednice, aby mírně zhoustla (musím ale sledovat a promíchávat, aby nezhoustla příliš). Pěnu vliji na piškot a dám do lednice ztuhnout.
Na pěnu ze zeleného čaje si opět nejdřív namočím želatinu do hodně studené vody. Žloutky šlehám s cukrem asi 5 minut, až zhoustnou a zbělají. Smetanu vyšlehám do polotuha. Do smaltovaného hrnečku dám matchu a teplou vodu a trochu rozmíchám. Přidám mléko a dám na plotnu. Míchám a zahřívám, dokud se všechen čaj dobře nerozpustí (k varu by dojít nemělo, čaj se má hlavně rozpustit a směs ohřát kvůli želatině). Do teplého mléka přidám vyždímané měkké plátky želatiny a drátěnou metlou je míchám, dokud se nerozpustí. Tuto směs za stálého míchání liji do vyšlehaných žloutků, až se vše dobře spojí. Nakonec vmíchám po částech ušlehanou smetanu a opravdu dobře promíchám – gumovou stěrkou to beru pořádně po stěnách i dně misky, aby se vše dobře promísilo, jinak by pěna byla šmouhatě zelená (matcha čaj je totiž moc dobré barvivo). Pěnu naliji na ztuhlou pěnu z bílé čokolády a nechám v lednici přes noc.
Druhý den odstraním ráfek a opatrně sloupnu pruhy fólie z boků dortu. Opravím, co je potřeba, a dozdobím, na což je nejlepší poprašek z matcha čaje.