Věci na dozdobenídle chuti např. ořechy (vlašské, lískové, para), chia semínka, konopná semínka, čerstvé ovoce (jahody, jabka, hrušky), mražené ovoce (brusinky, borůvky), arašídové máslo, kokosové máslo apod.
Jáhly propláchneme vodou a potom spaříme vroucí vodou - v té vodě je necháme stát asi pět minut, poté zcedíme a znova spaříme, já spařuji celkem třikrát, jáhly se tak zbaví hořkosti. Poté Jáhly přendáme do menšího hrnce, zalijeme vodou (asi 200 ml - kousek nad jáhly) se špetkou soli a pod pokličkou vaříme do změknutí jáhel a vyvaření vody (tj. asi 15 minut). Dále jáhly zalijeme rostlinným mlékem a zase necháme chvíli provařit. Poté odstavíme z plamene a přidáme mleté lněné semínko, rozmačkané zralé banány (na oslazení) a necháme v kaši rozpustit čokoládu. Kaše je hotová.
Pokud děláte kaši z vloček, nemusíte pařit ani vařit ve vodě, stačí zalít mlékem (používám na porci asi 30 - 40 g vloček a 100 ml rostlinného mléka - vločky by měly v mléce plavat), na pánvi zahřejete a necháte chvíli probublat, kaše je hotová do 5 minut, v případě potřeby přidáte mléko. Pokud chcete opravdu ušetřit čas, kaši uděláte i v mikrovlnné troubě, prostě zalijete vločky mlékem a dáte na 2 minuty na střední stupeň, potom promícháte, zkusíte, zda jsou vločky měkké a případně ještě dáte na minutku. Potom už do kaše přidáte lněné semínko, banán a čokoládu a rozmícháte. Výhodou je i to, že neušpiníte tolik nádobí.
Kaši dozdobíte dle chutí, já třeba miluji brusinky nebo borůvky z mrazáku. Skvělé je také arašídové nebo kokosové máslo (na fotografii).
Věděli jste, že jáhly obsahují spoustu minerálních látek např. draslík, hořčík, fosfor, měď, želeno nebo zinek. Také v nich najdete spoustu vlákniny a vitamíny skupiny B.