Každý rok říkám, že udělám menší hrnec této výborné polévky, jelikož milovník řepy jsem u nás jen já. A nikdy to neklapne. Vždy se mi podaří udělat ji do toho největšího hrnce. A vždy se sní
reBarbora's kitchen
Autor
★★★★★0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
300 g hovězí masa (např. kližka)
200 g vepřového masa (např. plec)
4 menší červené řepy
1 velkou mrkev
1 malinký celer
1 petržel
1 cibuli
1/2 menší hlávky bílého zelí
4 větší rajčata
5 bobkových listů
10 kuliček nového koření
1 – 2 lžíce vinného octa
(1 malou skleničku zavařené řepy – nemusí být)
sůl
čerstvě mletý pepř
trochu oleje na orestování masa
zakysanou smetanu na servírování
Postup
1
V hrnci rozpalte olej a maso zprudka ze všech stran osmažte. Poté ho zalijte vodou, přidejte cibuli a vařte do změknutí. Cibuli dávám takto celou rovnou, jelikož nemám ráda v polévkách cibuli
2
Mrkev, celer a petržel (a nebo i tu cibuli) nakrájejte na menší kousky a na másle osmahněte. Až bude maso měkké, vyjměte jej a do vývaru dejte orestovanou kořenovou zeleninu, na kostičky nakrájenou očištěnou řepu a rajčata, a na nudličky nakrájené zelí. Přidejte bobkový list, nové koření (dejte klidně do vajíčka nebo plátýnka, ať pak nemusíte lovit), cukr, ocet, sůl a pepř a vařte do změknutí zeleniny. Mezitím si maso nakrájejte na menší kousky. Až zelenina bude měkká, přidejte maso a plotýnku vypněte. Někdy společně se zeleninou přidávám do vývaru i malou skleničku zavařované řepy i s nálevem, krásně to dotáhne chuť vývaru. Ale není to nutné, polévka je výborná i bez toho.
3
Polévku servírujte na talíři se lžící zakysané smetany.
Poznámka
Recept jsem kdysi našla u Kitchenette a malinko si ho upravila, jak je mým zvykem