3/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů (můžete použít jiné ořechy)
1/3 hrnku másla
Postup
1
V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte máslo a prohněťte. Postupně přidávejte vodu. Těsto důkladně zpracujte.
2
Pokud bude těsto lepit, pomoučete si ruce. Rozdělte těsto na dvě poloviny a zabalte každou do potravinové folie. Dejte zchladit do lednice po dobu alespoň dvou hodin.
3
Ve velké míse smíchejte jablka, citronovou šťávu, mouku, hřebíček, muškátový oříšek, skořici, cukr a vanilkový extrakt. Dejte stranou.
4
Dejte předehřát troubu na 200 °C.
5
Z lednice vyndejte těsto na korpus. Na pomoučeném vále rozválejte jednu polovinu těsta (druhou můžete dát zamrazit a použít později), nejlépe do tvaru kruhu, aby se vešel do dortové formy a vyplnil i boky.
6
Dortovou formu vymažte tukem a vyložte ji připraveným těstem. Prsty stlačte ke dnu a na okraje.
7
Naplňte formu připravenou jablečnou náplní.
8
V míse smíchejte ingredience na drobenku. Posypejte jí jablka.
9
Dejte koláč do předehřáté trouby a pečte 20 minut.
10
Poté snižte teplotu trouby na 190 °C a pečte dalších 30 – 35 minut.
11
Nechte koláč vychladnout v pokojové teplotě po dobu 3 hodin.