fbpx

Švarcvaldský dort

Pro ty kteří neznají, bych švarcvaldský dort charakterizovala asi takto, měkoučký kakaový korpus, nadýchaný šlehačka a lehce nakyslé višně. Chuťově velmi vyvážená a lety prověřená kombinace.

Švarcvaldský dort

Ingredience na 10 porcí

Kakaový korpus o průměru 20 cm:

  • 125 g cukru krupice
  • 5 vajec, odděleně
  • 60 g oleje
  • 50 g hladké mouky
  • 30 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • 35 g kakaa

Višňová náplň:

  • višňový kompot (velká sklenice, pevný podíl cca 350 g)
  • 1-2 lžičky kukuřičného škrobu
  • griotka, třešňovice
  • Šlehačkový krém:
  • 200 ml smetany ke šlehání 40%
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%
  • 200 g mascarpone
  • 1-2 lžíce cukru krupice
  • + strouhaná čokoláda nebo hoblinky na zdobení

 

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Troubu předehřejte na 185 stupňů, dortovou formu u průměru 20 cm vyložte pečícím papírem.
Obě mouky a kakao prosejte do mísy, nechte stranou.
Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu. Z počátku šlehejte samotné bílky na střední otáčky, až se vytvoří pěna, začněte pomalu přidávat cukr a zvyšte šlehání na maximum.
Žloutky vyšlehejte za postupného přilévání oleje. Přidejte k vyšlehaným bílkům a promíchejte.
Opatrně vmíchejte moučnou směs, nejlépe ve dvou až třech dávkách. Míchejte pouze stěrkou nebo vařečkou, nikoliv šlehačem.

2

Těsto dejte do připravené formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách snižte teplotu na 160 stupňů a ještě asi 10 minut dopékejte. Špejlí si ověřte, zda je korpus propečený.
Korpus nechte chvilku chladnout ve formě, pak opatrně ořízněte boky dorty a korpus překlopte na chladicí mřížku. Pokud nebudete hned plnit, po úplném vychladnutí zabalte korpus do folie a dejte do chladu.

Švarcvaldský dort
3

Višně z kompotu slijte a nechte stranou. Šťávu, stačí cca polovina, dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. Kukuřičný škrob rozmíchejte v trošce studené šťávy a přidejte do kastrůlku. Nechte chvilku společně povařit. Šťáva by měla lehce zhoustnout, asi jako omáčka k masu :) Stáhněte z kamen a přidejte dle chuti griotku nebo třešňovici. Podle chuti můžete přisladit. Až směs vychladne, přidejte odložené višně a dejte vychladit do lednice. Můžete připravit i 1-2 dny předem.

4

Obě smetany, mascarpone i cukr dejte do mísy a vše společně vyšlehejte. Zpočátku šlehejte pomalu, než se mascarpone promíchá, pak můžete otáčky zvýšit. Díky mascarpone je šlehačka pevnější a lépe si drží svůj tvar. Cukr je v tomto případě spíš jako ztužovač, šlehačka by měla zůstat neslazená.

5

Sestavení dortu
Kakaový korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou vám tři pláty. První plát položte na tác nebo podnos a prokapejte připravenou višňovou šťávou. Rozetřete asi třetinu krému a rozložte polovinu višní. Můžete klidně přidat i trochu šťávy. Přiklopte druhým plátem a lehce ho přimáčkněte. Postup opakujte, cca 10 višní si nechte stranou na zdobení, zakončete třetím plátem. Celý dort pomažte, malou část krému si nechte na zdobení. Pokud by Vám na zdobení nezbylo, nevadí, stačí pak vyšlehat jen trochu samotné šlehačky a dozdobit :)

Švarcvaldský dort
6

Jakmile dort celý obmažete, boky dortu ozdobte strouhanou čokoládou. Jde to trochu hůře, ale jde to :) doporučují vzít dort zespodu do jedné ruky a druhou rukou čokoládu lehce "nasypávat" na boky dortu. Případně můžete pomocí plastové stěrky strouhanou čokoládu na boky nahrnovat. Čokoládu je potřeba k dortu lehce přimáčknout, aby držela.
Zbytek krému dejte do sáčku z řezanou trubičkou a nastříkejte na dort malé "kopečky". Do každého vmáčkněte jednu osušenou višni. Střed dortu posypte strouhanou čokoládou.

Švarcvaldský dort

Mohlo by vás zajímat:
Dezerty

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře