Potřebovat budete:
Troubu si předehřejte na 170 stupňů, bábovkovou formu vymažte a vysypte, jak jste zvyklí. Já používám heru a vysypávám obvykle strouhankou, mám s ní lepší zkušenosti, než s moukou.
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici, nechte stranou.
Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo společně s oběma cukry, postupně přidejte vejce. Banány rozmačkejte vidličkou nebo použijte tyčový mixér a vmíchejte do směsi. Přidejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt, rum a dobře prošlehejte. Nakonec vmíchejte moučnou směs a sekané ořechy, které můžete nahradit třeba kousky čokolády.
Těstem naplňte připravenou formu a dejte péct na 30–40 minut, pak snižte teplotu na 150 stupňů a dopečte. Nechte asi 10 minut vychladnout ve formě, pak vyklopte na chladící mřížku.
Pocukrujte a krájejte až po úplném vychladnutí. Bábovka chutná skvěle s bílým jogurtem, ale perfektní je i samotná.