1. způsob: Naložení masa
Chystáte se naložit maso do marinády? Mnohem jemnější a měkčí maso získáte, pokud do marinády přidáte jogurt. Klasické složení naložení masa do oleje s kořením nezaručí, že bude maso měkké. Kyselé složky v jogurtu aktivují enzymy v mase, což pomáhá rozbít svalová vlákna. Místo jogurtu můžete použít podmáslí. Doporučujeme použít plnotučný jogurt nebo řecký jogurt.
2. způsob: Zklidnění spálenin
Popálili jste se při vaření? Postižené místo si potřete trochou jogurtu, doporučujeme plnotučný řecký jogurt. Nechte asi 10 minut působit a poté opláchněte. Na zklidnění popáleného jazyka (např. po vypití příliš horkého čaje) je jogurt také vhodným a navíc chutným prostředkem.
3. způsob: Vyrobte si z jogurtu sýr
Rozetřete si na dobré pečivo i dobrý sýr. Z jogurtu si můžete jednoduše vyrobit jogurtový smetanový sýr. Vyložte cedník plátýnkem a do něj dejte plnotučný nebo řecký jogurt. Pod cedník dejte misku a vše umístěte přes noc do lednice. Přesnou dobu, po kterou bude jogurt skapávat, si určete podle toho, jaké konzistence chcete mít sýr. Podívejte se také na náš článek o výrobě domácího smetanového sýra.
4. způsob: Zjemnění rukou
Chcete-li zjemnit a hydratovat svoje ruce, ale také pomoci strupům se jemně odloupnout, použijte jogurt. Řada lepších kosmetických výrobků obsahuje kyselinu mléčnou, která je i v jogurtu. Jednoduše vetřete trochu bílého jogurtu do rukou, nechte chvilku působit a poté opláchněte.