- Hlavní rada – nestresujte se 100 % změnou jídelníčku ze dne na den. To ani nejde. O to více by to bylo pro vás stresující. Začněte pomalu. Například zkuste vařit zdravěji z počátku jen pár jídel v týdnu.
- Držte se jednoduchých receptů s minimálním množstvím ingrediencí.
- Nahrazujte zakysanou smetanu (např. do dipů, pečení či salátů) bílým řeckým jogurtem.
- Používejte vývar (nejlépe domácí) na opékání zeleniny místo oleje. Je plný chuti a ušetří vás příjmu tuků.
- Jako přílohu si vařte rýži natural nebo quinou místo obyčejné bílé rýže.
- Naučte se zařadit do vašeho jídelníčku vajíčka. Na přípravu jsou velmi jednoduchá a dodají vám plno bílkovin.
- Kupujte kvalitní konzervované suroviny.
- Pečte všechno v troubě na jednom plechu. Je to velmi jednoduché, rychlé a nemusíte umívat žádné nádobí.
- Připravte si snídaně ve velkém množství a v týdnu si s nimi nemusíte dělat starosti.
- Nebo objevte kouzlo vloček namočených přes noc. Jedná se snad o nejrychlejší snídani, přitom je tak vynikající. Navíc si ji můžete dochutit jakýmkoli ovocem nebo oříšky, podle toho, na co máte zrovna chuť.
- Investujte do mixéru, který vám ušetří plno času při přípravách, které vyžadují krájení či mixování.
- Pokud vaříte, zkuste recept zdvojnásobit a udělat tak více jídla, které můžete využít následující dny.
- Nebo pokud krájíte zeleninu nebo maso, nakrájejte ji víc a uchovejte si ji na později, až nebudete mít tolik času.
- Uvařené jídlo si rozdělte na jednotlivé porce a dejte zamrazit. Máte tak v mrazáku rezervu a nemusíte skončit objednáváním si pizzy.
- Kupujte si mraženou zeleninu a pokaždé ji přihoďte do jakéhokoliv jídla, které zrovna připravujete.
- Pokuste se omezit cukr slazením čaje, kafe nebo ovesných kaší.
- Udělejte si čas pro větší nákup aspoň jednou týdně. Budete pak mít pořád co v lednici a nebude vás to nutit chodit jíst ven.
- Pokud je to pro vás ale nezvladatelné, vyzkoušejte objednání si surovin přes internet a nechte si ho doručit až domů.
- Investujte do hrnce na pomalé vaření. Stačí jen vše hodit do jednoho hrnce a nastavit čas, jak dlouho se má jídlo vařit, případně kdy se má začít vařit. Můžete se mezitím věnovat jiným věcem a na vaření zapomenout.
- A poslední – vymezte si čas a naplánujte si, co budete přes týden vařit. Pak už bude stačit se jen podívat, co máte namyšleno, vyndat nakoupené ingredience z ledničky a pustit se do toho.