1. Šťavnaté rašící natě česneku

Zdroj: Shutterstock.com
Kolikrát se vám stane, že nestačíte česnek spotřebovat a začne rašit. Takovéto stroužky jsou již do jídla nepoužitelné, jelikož jsou změklé a nahořklé. Česnek stačí namočit do trochy vody a nechat natě povyrůst. Optimální místo pro růst česnekové natě je okenní parapet při teplotě kolem 20 °C.
2. Natě mrkví ze zbylých odřezků

Zdroj: Shutterstock.com
Mrkev většinou pěstujeme pro celý její kořen, ze kterého při vaření odkrajujeme tvrdé konce. ty pak vyhazujeme do koše, v lepším případě na kompost. Pokud se je rozhodnete nevyhodit, ale naopak zasadit, obdarují vás nádhernou zelenou natí, kterou můžete v kuchyni používat do polévek, salátů i na přílohy. Stačí posadit mrkvové odřezky na vatu a zalít trochou vody.
3. Bazalka

Zdroj: Caak.com
Bazalku zvládnou pěstovat i děti, kterým určitě udělá rašící rostlinka radost. Stačí listy s delšími stopkami posadit do vody a počkat, až na sluníčku vyraší kořeny. Poté rostlinku přesaďte do hlíny.
4. Jarní cibulky

Zdroj: Simplynotable.com
Výbornou nať jarních cibulek plnou vitamínů vypěstujete během pěti dnů a můžete ji sklízet opakovaně kdykoli budete potřebovat. Využít můžete i zbylé odřezky či starší cibulku.
5. Římský salát z odkrojku

Zdroj: Shutterstock.com
Odříznutý nepoužitý vršek salátu dejte do misky, kde nalijte trochu vody. K pěstování nepotřebujete vatu ani hlínu. Díky vlhkosti se objeví nové listy a do 3 týdnů můžete sklízet.
6. Salát Bok Choy

Zdroj: Shutterstock.com
Tak trochu jiné čínské zelí plné vitamínů s kapustovými listy. Pěstujte stejně jako římský salát. Roste opravdu rychle a za chvíli budete mít kuchyň plnou šťavnatých lístků.
7. Cibule

Zdroj: Soloellas.com
Spodní odkrojenou část s kořínky položte na vlhkou půdu a nechte pár týdnů odpočívat. Začnou vám růst nové cibule. Poté zasaďte hlouběji do půdy. Takto můžete pěstovat cibuli rychle a pořád dokola.
8. Zázvor

Zdroj: Soloellas.com
Kousek zázvoru zapíchněte do květináče s hlínou, zavlažte a čekejte. Podrobný návod na pěstování zázvoru doma můžete najít tady.
9. Žampiony

Zdroj: Shutterstock.com
Zkusit můžete odřezky, které jsou však na pěstování dost náchylné a často se je nepodaří uchytit. Proto zvolte radši jednoduchou variantu pěstování z koupeného substrátu, kterému stačí vlhko a v noci více chladno.
10. Řapíkatý celer

Zdroj: Soloellas.com
Z vrchního odřezku celeru vloženého do vody vám za chvíli vyraší nové chutné lístky. Nechte na slunném místě, nejlépe na okně.