fbpx

10 druhů zeleniny, kterou můžete pěstovat znova a znova

Taky neradi vyhazujete zbytky? Tak to si určitě oblíbíte způsob, jak využít nať z odřezků zeleniny nebo jak oživit starý česnek. Do článku jsme pro vás posbírali 10 nápadů na zeleninu, která roste stále dokola a můžete si ji tak dopřávat prostě do nekonečna. 🙂

10 druhů zeleniny, kterou můžete pěstovat znova a znova

1. Šťavnaté rašící natě česneku

Zdroj: Shutterstock.com

Zdroj: Shutterstock.com

Kolikrát se vám stane, že nestačíte česnek spotřebovat a začne rašit. Takovéto stroužky jsou již do jídla nepoužitelné, jelikož jsou změklé a nahořklé. Česnek stačí namočit do trochy vody a nechat natě povyrůst. Optimální místo pro růst česnekové natě je okenní parapet při teplotě kolem 20 °C.

2. Natě mrkví ze zbylých odřezků

001726

Zdroj: Shutterstock.com

Mrkev většinou pěstujeme pro celý její kořen, ze kterého při vaření odkrajujeme tvrdé konce. ty pak vyhazujeme do koše, v lepším případě na kompost. Pokud se je rozhodnete nevyhodit, ale naopak zasadit, obdarují vás nádhernou zelenou natí, kterou můžete v kuchyni používat do polévek, salátů i na přílohy. Stačí posadit mrkvové odřezky na vatu a zalít trochou vody.

3. Bazalka

Zdroj: Shutterstock.com

Zdroj: Caak.com

Bazalku zvládnou pěstovat i děti, kterým určitě udělá rašící rostlinka radost. Stačí listy s delšími stopkami posadit do vody a počkat, až na sluníčku vyraší kořeny. Poté rostlinku přesaďte do hlíny.

4. Jarní cibulky

growinggreenonions

Zdroj: Simplynotable.com

Výbornou nať jarních cibulek plnou vitamínů vypěstujete během pěti dnů a můžete ji sklízet opakovaně kdykoli budete potřebovat. Využít můžete i zbylé odřezky či starší cibulku.

5. Římský salát z odkrojku

shutterstock_368705702

Zdroj: Shutterstock.com

Odříznutý nepoužitý vršek salátu dejte do misky, kde nalijte trochu vody. K pěstování nepotřebujete vatu ani hlínu. Díky vlhkosti se objeví nové listy a do 3 týdnů můžete sklízet.

6. Salát Bok Choy

Zdroj: Shutterstock.com

Zdroj: Shutterstock.com

Tak trochu jiné čínské zelí plné vitamínů s kapustovými listy. Pěstujte stejně jako římský salát. Roste opravdu rychle a za chvíli budete mít kuchyň plnou šťavnatých lístků.

7. Cibule

cibule

Zdroj: Soloellas.com

Spodní odkrojenou část s kořínky položte na vlhkou půdu a nechte pár týdnů odpočívat. Začnou vám růst nové cibule. Poté zasaďte hlouběji do půdy. Takto můžete pěstovat cibuli rychle a pořád dokola.

8. Zázvor

zázvor

Zdroj: Soloellas.com

Kousek zázvoru zapíchněte do květináče s hlínou, zavlažte a čekejte. Podrobný návod na pěstování zázvoru doma můžete najít tady.

9. Žampiony

shutterstock_148954799

Zdroj: Shutterstock.com

Zkusit můžete odřezky, které jsou však na pěstování dost náchylné a často se je nepodaří uchytit. Proto zvolte radši jednoduchou variantu pěstování z koupeného substrátu, kterému stačí vlhko a v noci více chladno.

10. Řapíkatý celer

land_artikel_selleri

Zdroj: Soloellas.com

Z vrchního odřezku celeru vloženého do vody vám za chvíli vyraší nové chutné lístky. Nechte na slunném místě, nejlépe na okně.

Mohlo by vás zajímat:
pěstování na balkoně

Zdroj: fraserhill.my

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře