Popravde receno, tohle je ma prvni vanocka ve veganske verzi. A musim rict, ze se povedla na vybornou. :-)
Nature in the Kitchen
Autor
★★★★★0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
500g hladké mouky
100 g třtinového cukru
100 g kokosového oleje
1hrnek rostlinného mléka
1 vanilkový cukr
2PL sušeného droždí
špetka soli
Na potření
1PL kokosového oleje
4PL rostlinného mléka
Postup
1
První si zaděláme na kvásek. Smícháme si droždí se dvěma lžičkami cukru a přilejeme 1/2 hrnku vlažného mléka. Necháme odležet, dokud nám nevznikne kvásek.
2
V míchací míse si přes sítko přesejeme mouku a poté přidáme zbytek sypkých ingredience a vařečkou zamícháme dohromady.
3
Jakmile nám nakynul kvásek, nalijeme ho do mísy se sypkými ingrediencemi a přidáme i druhou polovinu mléka(také vlažné) a rozpuštěný kokosový olej. Ručně či domácím robotem necháme těsto spracovat okolo 10 minut. Těsto musí být krásné vláčné a jemné.
4
Poté necháme v misce nakynout 2 hodiny.
5
Nachystáme si plech s pečicím papírem. Těsto po nakynutí rozdělíme na 5 dílů. Z prvních třech dílů upleteme cop a zbylé dva díly pouze obtočíme okolo sebe a položíme je na již upletený cop.
6
Hotovou upletenou vánočku necháme ještě 20-30 minutek nakynout.
7
Mezi tím si předehřejeme troubu na 200°C.
8
Jakmile je vánočka nakynutá a hotová na pečení, tak ji potřeme směsí z oleje a mléka (rozpuštěné a zamíchané dohromady). Na potření nespotřebujeme celou směs.
9
Vložíme do trouby a po 10 minutách stáhneme na 175°C a pečeme dalších 35 minut. Před vytažením vyzkoušíme špejlí, zda se těsto nelepí.
10
Po vytáhnutí vánočku přikryjeme utěrkou, dokud nám neschládne.
Poznámka
Pokud máte rádi například mandle či rozinky ve vánočce, tak je přidejte do těsta jakmile jej začnete vařečkou či robotem propracovávat v těsto.