Doba přípravy: 1h + čas na odležení
Doba přípravy: 1h + čas na odležení
Rybíz očištěte od stopek, omyjte a rozmačkejte je. Přilijte k nim vodu tak, aby byl rybíz zcela ponořený, přidejte trochu kyseliny citrónové a nechte odpočívat do druhého dne. Směs občas promíchejte.
Poté směs přeceďte přes plátýnko a lehce vymačkejte.
Přelijte šťávu do velkého hrnce a přidejte cukr dle toho, kolik štávy jste si připravili. Na každý litr přisypte přibližně 1,7 kg krupicového cukru a 3 až 10 g kyseliny citrónové. (Čím sladší rybíz, tím více kyseliny citrónové).
Vložte hrnec na plotnu a za stálého míchání nechte rozpustit veškerý cukr. Pokud se vytvoří, seberte pěnu.
Horkým sirupem naplňte láhve, dobře uzavřete a nechte vychladnout.