Léčivé účinky pampelišek
- Listy a stvoly pampelišek se využívají v kuchyni do salátů a sendvičů a velice prospívají játrům i v boji proti cukrovce.
- Léčivé jsou také květy pampelišek, ze kterých si můžete připravit sirup nebo hustší med.
- Pampeliška pomáhá při mnoha chorobách: odstraňuje svrbění kůže a vyrážky, pomáhá při trávení a pročišťuje žaludek od všelijakých usazených látek.
- Pampeliškový med je účinný také proti nachlazení a kašli.
Jak a kdy sbírat pampelišky
- Pampeliška je léčivá úplně celá, od kořene po květ. Listy sbírejte na jaře před rozkvetením, kdy jsou mladé a šťavnaté.
- Kořeny je dobré sbírat hlavně na jaře a na podzim, stvoly a květy za slunného počasí v období dubna a května, kdy jsou pampelišky plně rozkvetlé.
- Při sběru se vyhýbejte místům blízko silnic, nesbírejte ve městech ani v jejich okolí. Spojte sběr pampelišek třeba s výletem do přírody nebo na hory (kde kvetou o pár týdnu později).
Postup
Krok 1
Nasbírané pampelišky krátce omyjte pod tekoucí vodou, zbavíte je vrchních nečistot a hmyzu. Bohužel takto přijdete i o zdravý pyl, takže komu nevadí broučci, může pampelišky neomývat či ručně obrat.
Krok 2
Proprané či očištěné květy nechte chvíli okapat. Poté přidejte citrónovou šťávu a 0,8 l vody. Přiveďte k varu a povařte na mírném ohni maximálně 5 minut. Voda by se měla zabarvit pylem do světle hnědého odstínu. Dejte do chladné a temné místnosti na 24 hodin.
Krok 3
Druhý den pampelišky sceďte přes čisté plátno nebo cedník, nesmí zde zbýt žádné kusy květů (aby se med nezačal kazit). Nyní přidejte také všechen cukr a zahřívejte – pozor, tekutina by neměla vařit. Takto nechte cca 20 minut, než se cukr rozpustí (med se stane výrazně průhlednější). Až tekutina získá medovou konzistenci, máte hotovo.
Krok 4
Med by měl být čirý, přiměřeně hustý a se zlatavou barvou. Takto jej můžete rovnou nalít do připravených zavařovacích sklenic a pořádně uzavřete. Skladujte v temné místnosti, kde se vám díky vysoké koncentraci cukru med nezkazí.
Na pampeliškovém medu si pochutnáte stejně, jako na tom klasickém včelím – výborný je do čaje, na chleba, do jogurtu…
Pár dalších užití pampelišky v kuchyni
- Zdravotní pampeliškový čaj: Jedna vrchovatá čajová lžička kořene se dá na noc do 1/4 litru studené vody, druhý den zahřejte do varu a scedí. Pije se po doušcích půl hodiny před a po snídani.
- Salát z pampelišky: z čerstvých, syrových kořenů a listů
- Stvoly z pampelišky: v době květu snězte denně pět až deset syrových, dobře umytých stvolů, které důkladně rozžvýkejte.
- Pampeliškový sirup: litr vody s dvěma hrníčky květů z pampelišky. Má vynikající chuť a je zdraví prospěšný. Celý recept i další informace o pampeliškách se můžete dočíst zde.
- Limonáda z čerstvých pampelišek a máty