Těsto:
Co na to:
Troubu předehřejte na 210 stupňů. Polentu připravte dle tradičního postupu – smíchejte s vroucí vodou, osolte dle chuti, přidejte prolisovaný česnek a bazalku. Chvíli povařte. Pokud byste chtěli, můžete eidam (či jiný tvrdý sýr dle chuti) nastrouhat již do polenty. Na kulatý plíšek dejte pečicí papír a na něj mokrou lžičkou vytvarujte z polentové kaše kolo.
Omyjte špenát, rajčata nakrájejte na kolečka, mozarelu na větší kousky a pokud jste nedali eidam již do těsta, nastrouhejte si ho nahrubo (můžete použít i plátky, ty jen trochu natrhejte, aby se vám lépe kladly po celé ploše pizzy).
Pizzu potřete rebarborovým chutney udělaného dle mého receptu nedávno zde vloženého, ale pokud jej nemáte, klidně použijte jen rajský protlak či kečup.
Na chutney položte plátky (nebo nastrouhaný) eidam. Na ně rozprostřete listy špenátu, rajčata i mozzarellu. Posypte bazalkou. Dejte do trouby a pečte cca 25–30 minut.
Po upečení pizzu vytáhněte a nechejte chvíli zchládnout. Polentové těsto je křehké, takže doporučuji pizzu rozkrájet na čtvrtky a ty postupně podebrat obracečkou a přesunout na talíř.
Dobrou chuť.
Náplň na pizzu můžete samozřejmě obměňovat dle svých chutí. Pokud nemáte rádi česnek, klidně jej v základním těstě vynechte.