Makronky – macarons

Dlouho obávané makronky se staly skutečností. A řeknu vám, že znám opravdu mnohem těžší recepty. Stačí se držet základních pravidel a výsledek je skvělý. U českých cukrářů stojí jedna makronka i 30 Kč/ks, tak proč je nezkusit doma? A co je jejich velikou výhodou? Makronky jsou bezlepkové.

Na skok v kuchyni

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 250 g jemné mandlové mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 190 g bílků
  • 190 g cukru krupice
  • potravinářské barvivo (barva dle vaší volby)

Postup

1

Mandlovou mouku a moučkový cukr dobře promícháme a důkladně prosejeme.

2

Bílky dáme do kuchyňského robota a začneme zpracovávat. Zhruba po minutě, kdy bílky začnou trochu světlat, začneme postupně přidávat cukr krupici a šleháme, dokud se cukr úplně nerozpustí a vznikne tuhý lesklý sníh. Těsně před koncem šlehání přidáme potravinářské barvivo.

3

Do sněhu postupně a zlehka přidáváme směs mandlové mouky s cukrem.

4

Hotovou směsí naplníme zdobicí sáček a tvoříme makronky na silikonovou podložku určenou pro makronky.

5

Když máme plný plech makronek, několikrát s plechem bouchneme, aby se makronky zbavily bublinek a špičky. Teď je důležité nechat makronky tzv. zaschnout. Necháme je na plechu ležet zhruba půl hodiny až hodinu. Makronky poté otestujeme jednoduchým testem, a to sáhnutím na ně prstem. Pokud se už nelepí, jsou připraveny do trouby.

6

Makronky pečeme na 150 stupňů 10–12 minut.

7

Upečené makronky necháme zchladnout a po chvilce přendáme na dochladnutí na mřížku.

8

Plníme slaným karamelem (najdete na mém blogu), citronovým krémem (Lemon Curd) nebo vámi oblíbeným krémem.

9

Důležité je se držet přesného odměřování daných surovin, u tohoto receptu se opravdu nevyplácí měřit od oka.

Poznámka

Jak by měla vypadat správná makronka? Správná makronka by měla být hladká, nepopraskaná a zaoblená. Makronka by měla mít tzv. límec – střapatou nožku. Uvnitř by měla být vláčná a měkká, navenek ale křupavá. Měla by mít průměr cca 3 cm. Jednotlivé suroviny: Mandlová mouka – mandlovou mouku si můžete koupit nebo si ji vyrobit doma (rozemletím oloupaných mandlí). Já osobně doporučuji její koupi, pokud nemáte skutečně dobrého robota, který by si s moukou poradil a rozemlel ji opravdu najemno (pudrový prášek). Mandlovou mouku je dobré smíchat s moučkovým cukrem (viz recept) a následně ještě dobře prosít (čím jemnější mouku máme, tím hladší makronky budou). Bílky – aby byl sníh pevnější, je dobré nechat bílky 24 hodin předem odležet, to znamená vyklepnout do misky, přikrýt potravinářskou fólií a nechat odležet v lednici. Důležité je ale hodinu před použitím z lednice vyndat, aby měly pokojovou teplotu. Potravinářské barvivo – určitě doporučuji použití gelových potravinářských barev, práce s nimi je totiž velmi jednoduchá.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Domácí nutella

Rychlý jemný závin s makovou náplní a džemem

Prosciutto e melone

Snadná křehká oříšková kolečka s čokoládovou polevou

Tvarohový koláč s ovocem

Kuskus na sladko

Mrkvový raw dort

Banánové muffiny s kakaovými boby

Nejlepší vaječný likér za 15 minut

Video: Banány v křupavém banánovém těstíčku na klacku

Brokolicové placičky s cheddarem

Pohankové nudle s krůtím masem