Recept na klasickou velikonoční dobrotu, kterou zvládne každý! Tento recept je ve zdravější variantě se špaldovou moukou, kokosovým cukrem a třtinovým cukrem.
Dětem zdravě
Autor
★★★★★0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 1
Ingredience
500 g hladké špaldové mouky (může být na půl s polohrubou)
50 g kokosového cukru
špetka soli
špetka mleté vanilky
1 vejce
1 žloutek
1 kelímek smetany ke šlehání
1 BIO citrón
hrst ořechů
100 ml mléka
1 kostka droždí
1 lžíce třtinového cukru
Postup
1
Do vlažného mléka dáme lžíci cukru a rozdrobíme kostku droždí. Necháme vzejít kvásek.
2
Mezitím si v míse smícháme mouku, kokosový cukr, špetku soli a vanilky, 1 vejce, 1 žloutek, kelímek smetany, kůru z 1 citrónu a můžeme přidat i pár kapek citrónové šťávy a nakonec i kvásek, který vzešel.
3
Vypracujeme těsto, které propracujeme na vále a necháme na teplém místě vykynout asi tak hodinku.
4
Po vykynutí si předehřejeme troubu a těsto vytvarujeme do tvaru bochánku a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Před vložením do trouby potřeme bílkem rozmíchaným s trochou mléka a posypeme ořechy.
5
Pečeme v troubě na 175 stupňů asi 50 minut - protože každá trouba může péct jinak, je dobré vyzkoušet test špejlí, zda-li se těsto nelepí.