Jemný dort z lískových oříšků a čokoládového krému

Připravte si tentokrát něco opravdu výjimečného. Korpus je z mletých lískových oříšků, bílkového sněhu a s minimálním podílem mouky. Krém s pravou čokoládou a na žloutkovém základu. Dort dá sice více práce, ale ta námaha za to stojí :).  
  • Doba přípravy: 3 h
  • Porce: 16

Janetta

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Postup

Krok 1

Ořechy smíchejte se strouhankou, moukou a práškem do pečiva. Rozdělte na tři části. Cukr také rozdělte na tři části. Oddělte bílky od žloutků.

Jemný dort z lískových oříšků a čokoládového krému

Krok 2

Tři bílky rozšlehejte se solí a postupně přidávejte třetinu množství cukru až do pevného sněhu. Do bílkového sněhu vmíchejte jednu část oříškové směsi. Stejně pokračujte i dalšími bílky a ořechovou směsí.

Jemný dort z lískových oříšků a čokoládového krému

Krok 3

Ořechový sníh rozprostřete do třech stejných kruhů a ty pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20 minut. Poté snižte teplotu na 150 °C a dosušte ještě 5 minut.

Jemný dort z lískových oříšků a čokoládového krému

Krok 4

Korpusy vyndejte z trouby a nechte je zcela vychladnout. než budete sundávat pečící papír.

Jemný dort z lískových oříšků a čokoládového krému

Krok 5

Žloutky smíchejte s cukrem v rendlíku nad parou. Ohřívejte, dokud nedosáhnete teploty přibližně 80 °C. Poté odstavte a přidejte najemno nakrájenou čokoládu a promíchejte dohladka. Poté vložte rendlík do mísy se studenou vodou a míchejte, dokud směs nevychladne.

Jemný dort z lískových oříšků a čokoládového krému

Krok 6

Změklé máslo smíchejte se dvěma lžícemi moučkového cukru a postupně přilévejte čokoládový krém. Promíchejte vše šlehačem dohladka.

Jemný dort z lískových oříšků a čokoládového krému

Krok 7

Na vychladlé korpusy mažte krém a skládejte je na sebe. Část krému namažte i na vršek a boky dortu. Na pánvi nasucho opražte oříšky a poté je nasekejte na menší kousky. Ozdobte jimi povrch dortu a případně přidejte nějaké další dekorace dle chuti.

Jemný dort z lískových oříšků a čokoládového krému

Ingredience

Korpus

  • 9 bílků
  • 210 g krupicového cukru
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 200 g mletých lískových oříšků

Náplň

  • 9 žloutků
  • 180 g krupicového cukru
  • 200 g čokolády
  • 250 g másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • nasekané lískové oříšky na ozdobu
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Cuketové slané placičky

Pohanková kaše s bio datlovým sirupem, ovocem a chia

Dýňové vafle s rooibosem, ořechy a medem

Hovězí steak s žampiony na česneku a cibulovými kroužky

Fazolové “brownies“

Domácí vegan müsli

Pečený zázvorový čaj s citrusy

Zapečená brokolice

Lilkovo-rajčatové minipizzy

Cizrnovo cuketová garam masala

Letní osvěžení: Luxusní trojbarevná Piña Colada z mixéru

Lípa – jak na sběr i sušení + 5 domácích receptů