Jahodový páj

Tenhle recept jsem poprvé zkusil před třemi lety. Mezitím jsem tento jahodový páj udělal nesčekrát vždy, když byla jahodová sezona. A jelikož teď je jahodová sezona v plném proudu, tak využití tohoto receptu na jahodový páj je ta správná doba.

Jarda Poustecký

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

LINECKÉ TĚSTO

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek

náplň

  • 500 ml mléka
  • 120 g cukru
  • 75 g vanilkového pudinkového prášku
  • 350 g vyšlehané 33% šlehačky
  • 750 g očištěných čerstvých jahod
  • 1 sáček cukrářského červeného želé
  • 300 ml husté jahodové šťávy
  • 200 ml vody

Postup

1

Jednotlivé ingredience na linecké těsto můžete buď dát do mísy kuchyňského robotu (pokud ho máte) nebo použít ruce a pomalu můžete začít vytvořit těsto.

2

Jakmile máme hotovo, dáme ho minimálně na dvě hodiny do ledničky odpočinout, nejlépe však přes noc

3

Poté si rozehřejeme troubu na 160°C. Odpočinuté těsto rozválíme na cca. 5 mm tloušťky a přendáme do formy na koláč. Vložíme do předehřáté trouby na 20 minut.

4

Mezitím si připravíme pudinkovou náplň. V rendlíku si přivedeme k varu 2/3 připraveného množství mléka. K té zbývající 1/3 mléka přidáme vanilkový prášek a cukr. Pomocí metličky důkladně smícháme. Postupně přidáváme k horkému mléku na plotně. Z trouby vyndáme hotový korpus a necháme zchladnout.

5

Tady začne pracnější část, pokud nevlastníte ruční šlehač nebo kuchyňský robot. Horký pudink totiž musíme do jeho zchladnutí míchat, aby nám nezhrudkovatěl. Ručním šleháním to bude docela náročnější, ale dá se to.

6

Vychladlý korpus si vyndáme z formy. Tam totiž přidáme potravinářskou folii pro lepší budoucí přenášení páje. Korpus tedy vrátíme zpět a naplníme ho vychladlým vanilkovým pudinkovým krémem. a Dáme na chvilku do lednice.

7

Mezitím si připravíme jahody. Ty očistíme a pokrájíme. Z lednice si vyndáme náš polo-páj a povrch pokryjeme pokrájenými jahodami. Vrátíme zpět do lednice a teď nám prozměnu začne trocha vědátorství.

8

Příprava želatiny je prostě někdy věda. Jednou se vám povede a podruhé zas ne

9

Při polévání jahod použijeme nejlépe naběračku, abychom želatinu rovnoměrně rozprostřeli. Vrátíme zpět do lednice aspoň na 4 hodiny, aby nám všechno důkladně ztuhlo.

10

A je to! Hotový jahodový páj jednoduše z formy vyndáme pomocí potravinářské folie. Jednotlivý kousek ozdobíme šlehačkou a jahůdkou. Vrátíme zpět do formy a do lednice

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Zázvorový sirup

Čokoládové muffiny

Variace na salát caesar

Velikonoční třený beránek

Tříkrálový kynutý věnec se šlehačkou

Ratatouille

Košíčky s čokoládovou pěnou a třešňovou marmeládou

Kuře na pomerančích s kokosovým mlékem

Krémové „Blondies“ plněné nutellou

Ricottový dezert s fíky

Grilované broskve s levandulí a mátou

Zemiakové noky so šampiónovou omáčkou