Dýňovo-hráškový salát s tofunézou
Nedávno jsem sem přidávala recept na podzimní karbanátky. Dnes byly k obědu s tímhle podzimním salátem. Taková variace na bramborový salát ve zdravější verzi.

Ingredience na 4 porce
- 1 dýně hokaido
- 350 g mraženého hrášku
- 100 g celeru
- 1 cibule
- půlka bílého tofu (cca 100 g)
- šťáva z půlky citronu
- 100 ml oleje
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička worčestrové omáčky
- 1 nakládaná okurka
- sůl, pepř
Postup
Celkový čas přípravy: 30 min
Dýni hokaido omyjeme a vydlabeme lžící měkký střed.
Nakrájíme jí na půlměsíčky a necháme je chvilku povařit v páře (stačí tak 10 minut, jen aby změkla slupka a dužnina zůstala pevná).
Hrášek také pár minut povaříme (max. 5).
Celer oloupeme a nastrouháme najemno. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky.
Povařenou dýni nakrájíme na kostky. Hrst si odložíme stranou, zbytek smícháme s hráškem, cibulí a celerem.
A vrhneme se na přípravu tofunézy. Do mixéru dáme rozdrobené tofu, olej, hořčici, citronovou šťávu, okurku, worčestr, sůl, pepř a tu dříve odloženou hrst povařené dýně. Vše mixujeme tak dlouho, až nám vznikne jemná tofunéza.
Smícháme zeleninu s tofunézou a máme hotovo.
Mohlo by vás zajímat:
Dýně