Dort red velvet

Asi jako každého i mě tenhle dort zaujal svou typicky červenou barvou. Když jsem ho před lety pekla poprvé, vůbec jsem netušila, co od něj mám po chuťové stránce očekávat. Korpus s podmáslím, octem a jedlou sodou? Krém ze sýra? To bylo úplně něco jiného, než co jsem až dosud pekla. :)

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na korpus o průměru cca 22 cm si připravte:

  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 15 g kakaa
  • 113 g změklého másla
  • 300 g cukru krupice
  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • 240 ml podmáslí
  • červená barva (tekutá, gelová, prášková)
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička jedlé sody

Sýrovo-smetanový krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g krémového sýra (typu Philadelphia, Žervé, Lučina, … )
  • 100 g moučkového cukru (případně více či méně podle chuti)
  • 350 g smetany ke šlehání min. 33% (lépe 40%)
  • lžička vanilkového extraktu

Postup

1

Troubu předehřejte na 175 stupňů, dvě formy o průměru cca 22 cm vyložte pečicím papírem. Korpus se dá samozřejmě upéct i v jedné formě najednou, jen bude potřebovat trochu delší dobu na pečení a asi nebude tak vysoký.
V misce smíchejte mouku s kakaem a solí, odložte stranou. V hrnku smíchejte podmáslí s červenou barvou a dobře promíchejte.

2

V míse vyšlehejte změklé máslo, přidejte cukr a později i obě vejce. Prošlehejte do krémova. Pak střídavě přidávejte moučnou směs a podmáslí. Mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát.
V malé misce smíchejte jedlou sodu s octem, směs vypění, a rychle vmíchejte stěrkou do těsta. Dobře promíchejte a těsto rozdělte do dvou forem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 25–30 minut, pokud pečete v jedné formě, tak o něco déle. Špejlí si ověřte, zda je korpus upečený.

3

Nechte trochu zchladnout ve formě, pak ořízněte boky dortu a opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Buďte opatrní, korpus je velmi křehký. Po vychladnutí zabalte do folie a nechte v lednici do druhého dne.

4

Mascarpone, sýr a cukr dejte do mísy a společně prošlehejte. Pak přilijte smetanu s vanilkovým extraktem a pokračujte ve šlehání do hustého krému. Krém by neměl být moc sladký.

5

Oba dortové korpusy jednou vodorovně prokrojte, vzniknou Vám čtyři slabší pláty. Pokud jste pekli pouze v jedné formě, zkuste prokrojit alespoň dvakrát. Korpus je křehký, může se drolit. Jednotlivé pláty promažte krémem, část krému si nechte na pomazání dortu, případně můžete ozdobit vršek dortu. Dort nechte alespoň pár hodin rozležet, ideálně do druhého dne.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Plněné žampiony s vařeným bramborem

Smíchat a upéct – Bleskový makový koláč s jablky

Podzimní buchta z dýně

Cantucci s čokoládou a pomerančovou esencí

Nepečené cukroví – „sněhové koule“ s rumem a ořechy

Makový koláč se švestkami

10 snadných dipů k chipsům, krekrům a křehkému pečivu

Mrkvovo-petrželové pyré

Nadýchané třívrstvé vanilkové řezy

Křupavé květákové jednohubky s česnekem a parmazánem

Pappardelle se smetanovou omáčkou z gorgonzoly

Špaldový koláč ze zakysané smetany se švestkami a mákem