Příprava už je pak vcelku snadná. Víno společně s cukrem a ostatními ingrediencemi zvolna ohříváme tak dlouho, než se jeho teplota přiblíží k varu. To poznáme tak, že se na dně hrnce začnou objevovat bublinky. Pokud by se nám začalo víno vařit, začal by nám také vyprchávat alkohol a to není pro správné zahřátí žádoucí. Během přípravy svařák ochutnáváme a případně dosladíme. Poté necháme svařák zhruba 5 minut odstát. Ještě než svařák podáváme, je třeba ho procedit přes sítko a tím ho zbavíme přidaného koření. Hotové svařené víno podáváme a pijeme, dokud je teplé, protože tak je nejlepší a také nejlépe zahřeje.
Svařák se dá připravit také jiným způsobem. Do malého hrnce si dáte cukr a 3 lžíce vody. Zprudka ohříváte, až začne cukr karamelizovat. Poté ho přelejete cca 150-200 ml vody a přidáte koření. Na středním plameni zhruba 5 minut vařte tak, aby koření správně pustilo chuť. Mezitím si můžete v jiném hrnci ohřát víno. Do ohřátého vína pak přeceďte obsah prvního hrnce a svařák je hotov.