Nikdy jsem nebyla "omáčková". Ale takhle kombinace cizrny a jalovce mě svou chutí příjemně překvapila a určitě jí budu dělat častěji.
Lenka Baxová
Autor
★★★★★0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
250 g cizrny
250 g cibule
350 g mrkve
4 lžíce oleje
6 kuliček jalovce
čtvrt lžičky rozmarýnu
1 kulička nového koření
1 rovná lžička mletého kmínu
sůl
Postup
1
Cizrnu přes noc namočíme a uvaříme v tlakovém hrnci doměkka - cca 30 minut.
2
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a dáme smažit na olej. Očistíme mrkev, nakrájíme jí na plátky a přisypeme k cibuli. Chvilku necháme společně restovat a mezitím si v hmoždíři nadrtíme koření - jalovec, nové koření a rozmarýn. Při drcení přidáme sůl, koření se nám lépe rozmělní.
3
Do hrnce přisypeme mletý kmín a koření a necháme rozvonět.
4
Přidáme 3/4 uvařené cizrny i s vývarem - jen tak, aby vše bylo těsně potopené a dusíme 30 minut.
5
Zbylou cizrnu s troškou vývaru rozmixujeme a do hrnce přidáme 5 minut před koncem varu. Omáčka se tím zahustí a získá smetanovou konzistenci.